Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

De soft power van Oekraïense First Lady Olena Zelenska

First Lady Olena Zelenska (44) is een belangrijke ambassadeur voor Oekraïne in het buitenland geworden, om aandacht te vragen voor de diepe ellende die de Russische invasie er veroorzaakt.

Olena Zelenska

First Lady Olena Zelenska (44) is een belangrijke ambassadeur voor Oekraïne in het buitenland geworden, om aandacht te vragen voor de diepe ellende die de Russische invasie er veroorzaakt.

Brunopress

Ze is op zoek naar steun en geld, ze vertegenwoordigde haar land op de uitvaart van koningin Elizabeth, ze vraagt het Amerikaanse Congres om wapens en gaat bij Jill Biden op de thee en bij Brigitte Macron ↑ op de koffie om ook achter de schermen het onderwerp op de agenda te houden.

Brunopress

Haar man Volodymyr Zelenski heeft ze sinds de invasie op 24 februari nauwelijks gezien, ze bellen soms. Olena woont met hun kinderen ­Oleksandra (17) en Kirilo (9) op een geheim adres. "Ik wilde niet vluchten ­terwijl ­Volodymyr in Kiev zou blijven," zegt ze in De Standaard over de eerste dagen na de invasie. "Maar mijn belangrijkste verantwoordelijkheid als moeder dwong me mijn kinderen in veiligheid te brengen."

Brunopress

Over het afgelopen jaar zegt ze: "De aanhoudende strijd is vreselijk vermoeiend, we zijn emotioneel uitgeput. Wanneer je een marathon loopt, weet je dat het zwaar zal zijn, maar je weet hoelang je moet rennen. Onze weg lijkt soms eindeloos, maar we kunnen niet ­opgeven. Het is deze winter voor heel veel mensen een kwestie van overleven."

Getty Images

Ze maakt zich ook zorgen over hoe het zal gaan als er ooit vrede komt. "Na de oorlog zullen naar schatting anderhalf miljoen beschadigde militairen terugkeren in de samenleving. En dan tel ik de burgers die gewond raken, die ooggetuigen zijn van moorden, dierbaren verliezen en hun huis kwijtraken nog niet mee."

Brunopress

"Waarschijnlijk zullen we pas na de overwinning ontspannen en echt beseffen wat er met ons is gebeurd. Dan moet er een systeem zijn dat mensen kan helpen met hun geestelijke problemen. We zullen tientallen jaren met de fysieke en mentale gevolgen kampen. Maar ik wil echt geloven in posttraumatische groei: dat iedereen van deze beproevingen beter, moediger en veerkrachtiger zal worden. Ook ik."

Brunopress

Een foto uit 2021 laat zien hoe de Zelensky's nog niet zo lang geleden een aanzienlijk zonniger leven hadden. Olena oogt doodmoe, maar klaagt nooit: "Er zijn landgenoten die het vele malen zwaarder hebben dan ik."

Het lukt haar echter niet om een mooi moment in 2022 boven water te krijgen: " We hadden in Oekraïne een heel mooie zomer. Dan keek ik omhoog en dacht: hoe kan in zo’n prachtige lucht zoiets gruwelijks als een raket vliegen?"

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Powervrouwen
  • Brunopress