De mooiste foto's van de verkiezingsavond

De mooiste foto's van de verkiezingsavond

Nagelbijtend en dansend naar de uitslag!

Aan het Binnenhof werd en petit comité gefeest en gerouwd toen de eerste uitslagen bekend waren. Sommige politici hadden meteen duidelijkheid, voor anderen bleef het spannend tot vandaag. Omdat we trots zijn op de vrouwen die hun nek hebben uitgestoken om te gaan voor deze toch lang niet altijd makkelijke baan, delen we graag de mooiste foto's en beelden met je #sisterhood #respect

De winnaar van de avond: 5 zetels erbij

Sigrid Kaag kwam als lijsttrekker van D66 wat moeizaam op gang, maar kreeg de afgelopen weken steeds meer momentum, met dank aan sterke debatten en waardige optredens.

Men had het vermoedelijk niet verwacht van ingetogen Kaag, maar de uitslag 'zilver met een glans van goud' was goed voor een dansje op tafel. "Ik hoopte stiekem op 23 tot 24 zetels, maar dit had ik echt niet verwacht," aldus Kaag. "In de peilingen werd deze uitslag ook niet voorspeld. Ik ben blij, ik ben opgelucht. Het was spannend, want je weet nooit hoe de ambitie die je wilt uitstralen gaat landen. Dit is echt geweldig."

De mooiste foto's van de verkiezingsavond

Niet verloren, maar ook niet gewonnen: Lilianne Ploumen blijft met de PvdA op 9 zetels staan. "Wij hadden natuurlijk op meer gehoopt, daar ben ik eerlijk over," zei Ploumen gisteravond. "Alle mensen die op ons gestemd hebben, moeten weten: de komende jaren ga ik voor hen knokken." Ze houdt nadrukkelijk de optie open dat de PvdA in een nieuw kabinet stapt. "Wat voor mij het allerbelangrijkste is: waar kan ik het beste voor de belangen van onze kiezers opkomen? Wij kunnen verantwoordelijkheid nemen." Ploumen gaat vandaag met haar fractie overleggen.

De Partij voor de Dieren kreeg er een zetel bij, Esther Ouwehand vierde het vooral virtueel.

Jubelstemming bij de Boer Burger Beweging die een zetel op het Binnenhof veroverde, 'waarmee het platteland vertegenwoordigd wordt in de Kamer.' 

De mooiste foto's van de verkiezingsavond

En spanning voor Sylvana Simons en BIJ1, die eerst wel, toen niet en uiteindelijk alsnog een zetel kreeg.

Ontlading en blijdschap bij het Europees georiënteerde Volt, dat met vier zetels de Tweede Kamer inkomt. Op de rug de no 2: Nilüfer Gündoğan, voorheen interim-manager, gaat vermoedelijk de portefeuille economie krijgen. De komende dagen stellen we de nieuwkomers wat uitgebreider aan je voor. 

Ook Sophie Hermans kan tevreden zijn over het resultaat van haar campagne: mede dankzij haar werd de VVD de grootste partij; zelf staat ze op no 3 van de kandidatenlijst.

En tenslotte nog deze surrealistische beelden: aan je vierde termijn als minister-president mogen beginnen zonder feest en vervolgens in een doodstil gebouw alleen naar huis gaan: ook dat is Verkiezingen 2021. 

Foto's (c) ANP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in