Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

D66-leider Sigrid Kaag heeft geen beste dag…

Telefoon kwijt, geheugenverlies, kruisverhoor.   Sigrid Kaag zegt zich niet te herinneren een jaar geleden sms-contact te hebben gehad met de vrouw die gestalkt werd door een hoge D66-functionaris. De vrouw probeerde de D66-leider zo ver te krijgen zich voor haar lot te interesseren. Dat lukt nie...

D66-leider Sigrid Kaag heeft geen beste dag…

Telefoon kwijt, geheugenverlies, kruisverhoor.  

Sigrid Kaag zegt zich niet te herinneren een jaar geleden sms-contact te hebben gehad met de vrouw die gestalkt werd door een hoge D66-functionaris. De vrouw probeerde de D66-leider zo ver te krijgen zich voor haar lot te interesseren. Dat lukt niet.

Kaag staat daar naar eigen zeggen niets meer van bij. En ze zegt de telefoon kwijt te zijn waarop de smsjes staan.

’Dag, ik begrijp van het bestuur dat alle contacten lopen via advocaten'

’Pleger is bij jou bekend en lid van de partij’, sms’te het slachtoffer op de ochtend van 5 mei naar Kaag. Die avond reageert de D66-leider: ’Dag, ik begrijp van het bestuur dat alle contacten lopen via advocaten. Het is dus correct dat dit kanaal nu wordt gebruikt. Ik begrijp dat advocaten (partij en jouw zijde) een oplossing zoeken. Gr. Sigrid.’

Kaag herinnert zich wel telefoongesprekken met het vrouwelijke slachtoffer

Nu zegt Kaag: “Ik heb die berichten niet voor de geest.” Ze is haar telefoon kwijtgeraakt en zegt dat ze niet alle berichten heeft teruggevonden. Kaag herinnert zich wel telefoongesprekken met het vrouwelijke slachtoffer. Daarin zou ze de vrouw hebben opgeroepen om mee te werken aan het onderzoek van Bing.

Het sms-verkeer waarover de Volkskrant bericht, toont aan dat Kaag al een jaar op de hoogte is van de zaak rond Van Drimmelen. 

Kaag nam deze verklaring op en zei vanmiddag op een persconferentie: “Ik neem mezelf kwalijk dat ik niet weer heb aangedrongen bij het landelijk bestuur, om na te gaan of alles wel klopte." Ze vindt dat ze achteraf ’te zakelijk’ reageerde op de meldingen van de vrouw.

'Het is nooit te laat om fouten te erkennen en te herstellen'

De D66-leider zegt dat erkend moet worden wat er fout is gegaan, hoewel dat “pijnlijk” is. “Het is nooit te laat om fouten te erkennen en te herstellen”, aldus de partijleider.

Kaag was niet te spreken over de vasthoudendheid van de journalisten. “Het lijkt wel een kruisverhoor”. Ook zei ze:  “Ik heb soms het idee dat het meer gaat over de ophef dan over de slachtoffers”.

'Pijnlijke persconferentie'

Politiek verslaggever Fons Lambie van RTL was niet onder de indruk van de uitleg over de #MeToo kwestie: ”Na zes dagen met nul uitleg was dit een pijnlijke persconferentie.”

De zaak draait om partijprominent Frans van Drimmelen die een medewerker van D66 nadat hun relatie uitging, maandenlang stalkte en bedreigde.

Vanmiddag gaf Sigrid Kaag samen met partijvoorzitter Victor Everhardt tekst en uitleg. Lambie zegt daarover: “Er waren excuses en spijt, maar ook raadselachtige antwoorden. Kaag wist niet meer van eerdere sms'jes met het slachtoffer, heeft geen contact opgenomen en er komt geen nieuw onderzoek. En waarom deze uitleg zo lang moest duren, kon niemand verklaren.”

'Kaag liet zich altijd voorstaan op moreel leiderschap, op nieuw leiderschap'

“Dit is beschadigend voor Sigrid Kaag,” aldus Lambie. “In peilingen is het vertrouwen in haar gekelderd. Kaag liet zich altijd voorstaan op moreel leiderschap, op nieuw leiderschap. Daar bouwde ze haar hele campagne omheen. Juist daarom is haar afwachtende houding de afgelopen jaren en het zwijgen van deze week zo beschadigend. Ook voor de partij blijft het pijnlijk: D66 eiste in 2018 een MeToo-onderzoek in de politiek, Kaag en andere D66-politici pleiten ferm voor vrouwenrechten en de belangen van slachtoffers. Dan moet je dit in je eigen vereniging goed hebben geregeld.”

Voor wie toch nog even wil grinniken om deze kwestie: check Arjen Lubach.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in