Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Cruella de Vil's stijl? Met dank aan Tallulah Bankhead!

De filmster als muze (minus jassen van puppyvelletjes, dan). Cruella de Vil kennen we als de dognapper uit 101 Dalmatiërs. Ze spreekt zo tot de verbeelding dat ze een eigen (grappige, grimmige) film heeft gekregen: Cruella, met Emma Stone in de hoofdrol. Die draait nu in de bios en is te zien op ...

Cruella de Vil's stijl? Met dank aan Tallulah Bankhead!

De filmster als muze (minus jassen van puppyvelletjes, dan).

Cruella de Vil kennen we als de dognapper uit 101 Dalmatiërs. Ze spreekt zo tot de verbeelding dat ze een eigen (grappige, grimmige) film heeft gekregen: Cruella, met Emma Stone in de hoofdrol. Die draait nu in de bios en is te zien op Disney+.

Cruella ziet niet alleen het leven zwartwit (niet zonder reden, zoals uit de film blijk), maar heeft ook een fabulous over the top monochrome stijl, die al veel ontwerpers en stylisten heeft geïnspireerd.

In Hollywood is het een slecht bewaard geheim dat actrice en anti-lachebekje Tallulah Bankhead de inspiratie vormde voor Cruella's 1940's femme-fatale-op-het-slechte-pad.

Niet dat Tallulah (links) nu jassen van puppyvachtjes droeg – ze was een meer generiek dom bontje – maar ze had wel een héél eigen look en lifestyle. Even wat feiten op een rij:

Tallulah leed als kind al aan chronische bronchitus wat haar er niet van weerhield te roken als een schoorsteen. Het leverde haar een permanent hese stem op, net zoals De Vil in de film laat horen.

Ze was beeldschoon: hartvormig gezicht, geëpileerde wenkbrauwen, de ultieme jaren veertig beauty. En eigenlijk precies zoals Cruella wordt neergezet.

Bankhead reed haar Bentley altijd plankgas door Londen. Gevoel voor richting had ze overigens niets: Tallulah verdwaalde voortdurend en betaalde dan taxichauffeurs om voor haar uit te rijden naar haar bestemming.  

In de trailer zie je dat Cruella ook van hard rijden in dure auto's houdt.

Tallulah begon in de stomme film, had in Engeland succes in het theater en verhuisde naar Hollywood om daar een filmster te worden, maar vond filmen 'dodelijk saai'.

Wel genoot ze er van een buitengewoon hedonistisch leven vol feesten, alcohol en amourettes met collega's en regisseurs. Ze beweerde ooit een rol alleen te hebben aangenomen, om met Gary Cooper naar bed te kunnen.

Het lijkt allemaal erg op de uitspattingen in het leven van Cruella.

In haar latere jaren begon al dat feesten Bankhead op te breken: haar drank- en drugsverslaving liepen volledig uit de hand en haar laatste woorden waren veelzeggend 'codeïne… bourbon.'

Cruella is nog springlevend en klaar voor vele lucratieve sequels, maar haar op-het-randje-lifestyle? Helemaal Tallulah.

PS Tallulah's eigen hondje Doloras was haar lieveling en hoefde voor háár vachtje niet te vrezen...

...dit in tegenstelling tot de Dalmatiërs in de film.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, Disney

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in