Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Corien Wortmann: 'Onwetendheid kan je veel geld kosten'

Oproep aan alle vrouwen: ga even naar realitycheck.nl! Toegegeven: geld, financiën, pensioen – het zijn geen tintelende onderwerpen. Maar toch zijn ze erg belangrijk, vooral om jezelf later niet tekort te doen. Vandaar dat ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann een financiële realitycheck advisee...

Corien Wortmann: 'Onwetendheid kan je veel geld kosten'

Oproep aan alle vrouwen: ga even naar realitycheck.nl!

Toegegeven: geld, financiën, pensioen – het zijn geen tintelende onderwerpen. Maar toch zijn ze erg belangrijk, vooral om jezelf later niet tekort te doen.

Vandaar dat ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann een financiële realitycheck adviseert. Apathie over pensioenzaken komt ook bij veel mannen voor, maar het zijn toch vooral vrouwen die in de knel komen. Dat komt omdat 70 procent van de vrouwen parttime werkt. Dat betekent logischerwijs minder salaris én minder pensioenopbouw.

De verschillen zijn groot

"In de praktijk zien we dat pensioenen van vrouwen tot wel 50 procent lager zijn dan die van mannen," zegt Wortmann in het Algemeen Dagblad. "Dat scheelt tot wel 10.000 euro bruto per jaar, dus ruim 800 euro per maand. Dat is ruim twee ton in totaal."

Parttimen heeft grote gevolgen

Nu is minder werken uiteraard een eigen keuze, maar Wortmann dringt aan op toch even nadenken voor je daarvoor gaat. "Waar het om gaat is dat vrouwen zich vaak niet bewust zijn van de consequenties voor hun pensioen bij dit soort keuzes."

Financiële onafhankelijkheid

"Dat geldt ook voor grote gebeurtenissen als bijvoorbeeld een scheiding, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van de partner. Dat kan grote financiële gevolgen hebben voor het pensioen. Wat we zien is dat vrouwen daardoor financieel veel slechter af zijn. Dat maakt ze weer minder financieel onafhankelijk."

RealityCheck.nl

Vandaar het belang van financieel bewustzijn: ga naar RealityCheck en volg de laagdrempelige onlinetraining staan. In vijftien minuten krijg je inzicht in je financiële situatie. Dan wordt duidelijk hoe je ervoor staat en wat je kunt doen. Inmiddels hebben al 22.000 vrouwen die onlinetraining gedaan. En 70 procent van hen onderneemt daarna actie – jij misschien ook wel.

Foto (c) ANP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in