Conny Helder is minister voor Langdurige Zorg en Sport

Conny Helder is minister voor Langdurige Zorg en Sport

'De bureaucratie in de zorg moet worden aangepakt.'

Van alle nieuwe ministers is Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport (63, VVD) de grote onbekende. Ze werkte hiervoor bijna veertig jaar in de zorg, vooral in bestuursfuncties.

Orde op zaken stellen

Helder staat bekend als iemand die goed kan luisteren en goed kan samenwerken.

Conny Helder is minister voor Langdurige Zorg en Sport

Ze houdt daarnaast erg van orde op zaken stellen. "Ik gedij gewoon goed in een organisatie die op orde moet worden gebracht of als ergens innovatie moet worden georganiseerd," zei ze Skipr Quarterly.

'Ze wordt niet zenuwachtig van moeilijke zaken'

"Ze is een heel gedegen, zeer intelligente vrouw die stevig haar standpunt kan innemen en niet zenuwachtig wordt van moeilijke zaken," zegt Frank de Vos, die jaren met haar samenwerkte, tegen Omroep Brabant.

Gezicht van de ouderenzorg

Helder werd wat bekender bij het grote publiek als het gezicht van de ouderenzorg tijdens coronacrisis. Toen  kwam ze nadrukkelijk op voor de belangen van ouderen in verpleeghuizen.

Die werden volgens haar in de beginperiode van de coronacrisis nogal eens over het hoofd gezien, omdat de focus bij de ziekenhuizen en de intensive care lag. Helder zorgde er mede voor dat ook in de verpleeghuizen voldoende beschermingsmiddelen beschikbaar kwamen. 

Jaren ervaring in de zorg

Conny studeerde scheikunde in Leiden en volgde later ook nog een opleiding tot operatieassistent en de kaderopleiding gezondheidszorg. Ze was manager zorg voor de divisie chirurgie en Heelkundige Specialismen in het UMC Utrecht, had bestuursfuncties bij onder andere ActiZ en was tot voor kort Bestuursvoorzitter zorginstelling Stichting tanteLouise.

Ze is voor minder bureaucratie

In maart 2021 gaf ze al eens advies aan de politiek, over waar ze nu daadwerkelijk over gaat. "We hebben een complex stelsel met veel regelgeving, het is hartstikke ingewikkeld en tijdrovend om passende zorg te regelen," zei ze in Zorgvisie.

Conny Helder is minister voor Langdurige Zorg en Sport

"De toenemende werkbelasting is een groot risico voor ons, met hoge werkdruk, hoog ziekteverzuim en onnodige uitstroom. Dit kun je tegengaan door de bureaucratie en de registratielast te verminderen en te zorgen dat je gemakkelijker complexe zorg kunt regelen."

Over haar nieuwe baan

"Zo lang mogelijk gezond en zelfstandig zijn, ook als je ouder bent of een beperking hebt,"  zet ze. "Dat vraagt om zorg met oog voor de verschillen tussen mensen. Ook sporten en bewegen dragen bij aan onze vitaliteit. Met hart en ziel zet ik me in voor deze onderwerpen."

Conny Helder is minister voor Langdurige Zorg en Sport

In tegenstelling tot haar nieuwe collega's was ze verfrissend eerlijk over wat haar vermoedelijk te wachten staat. "Het zal wel wennen zijn in het begin", zegt Helder, duidend op haar gebrek aan politieke ervaring, tegen de NOS. Ze heeft wel even nagedacht voordat ze ja zei. "Het is toch een zware job, zeker in deze tijd, hoor je van verschillende kanten."

Conny Helder is minister voor Langdurige Zorg en Sport

Haar kritiek op de huidige gang van zaken in de zorg neemt ze naar eigen zeggen mee in haar nieuwe baan. "Ik heb een heel groot hart voor de zorg. Ik werk al mijn hele leven in de zorg. Ik weet heel goed wat er speelt."

Conny heeft een partner en twee kinderen.

Foto's (c) Brunopress, ANP, Rijksoverheid, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in