Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Carrière maken? Laat je zien en toon je ambitie

'Van meer diversiteit op de werkvloer word iedereen beter.' Goede vrouwen komen, zeker aan de top, nog steeds niet vanzelf bovendrijven. Hoe komt dat toch en wat is er nodig om dat te doorbreken? Carrièrecoach Leonie van Mierlo (55) schreef naast haar baan als innovatiestrateeg het boek Gelijkspe...

Carrière maken? Laat je zien en toon je ambitie

'Van meer diversiteit op de werkvloer word iedereen beter.'

Goede vrouwen komen, zeker aan de top, nog steeds niet vanzelf bovendrijven. Hoe komt dat toch en wat is er nodig om dat te doorbreken?

Carrièrecoach Leonie van Mierlo (55) schreef naast haar baan als innovatiestrateeg het boek Gelijkspel wint over de kracht van (gender)diversiteit en inclusief leiderschap. Haar motto is: 'Stop fixing the women. Fix the system.'

Wat kenmerkt vrouwelijk leiderschap op de werkvloer en waarom is het goed voor de zaak?

Van Mierlo: "Allereerst holistisch naar dingen kijken. Dat betekent de belangen van alle betrokkenen meenemen. Daarnaast gericht zijn op samenwerken en het maken van verbindingen. En dat op de meest empathische en menselijke manier doen. Met diversiteit in teams breng je verschillende perspectieven bij elkaar en maak je betere beslissingen. Door inclusie kan iedereen meedoen en zijn of haar talent maximaal inzetten. Daar worden we allemaal beter van."

Waarom komen vrouwen niet bovendrijven?

"Veel mensen denken nog steeds aan een man als je het hebt over een goede leider, terwijl uit onderzoek blijkt dat vrouwen het op 17 van de 19 leiderschapscompetenties beter doen! Die ‘unconscious bias’ van mensen moeten we gaan doorbreken. Daarvoor moeten organisaties iets ‘doen’ en dat begint bij zichzelf streefcijfers op te leggen en de sollicitatieprocedures veranderen. Ik zeg: Stop fixing the women. Fix the system."

Wat zouden vrouwen zelf meer kunnen doen om hogerop te kunnen komen?

"Zichtbaarder worden. Laat je zien en laat het weten als je een ambitie hebt. Veel vrouwen denken dat ze, als ze goed zijn, wel worden gevraagd. Durf zelf te vragen. Daarnaast meer netwerken. En help ook andere vrouwen op hun pad. Veroordeel niet een vrouw die fulltime werkt naast de zorg voor kinderen. Ook dat is gelijkspel."

Noem eens drie rolmodellen in vrouwelijk leiderschap: wat hebben ze gemeen?

"Mijn heldinnen zijn Oprah Winfrey, Jacinda Ardern en Kamala Harris. Allemaal vrouwen die gedurfd hebben om in het licht te gaan staan en te zeggen: ik ga het anders doen. Wat ze gemeen hebben is dat ze vanuit sterke feminiene waarden leiden: verbindend, empatisch en ook hun kwetsbare kant laten zien."

Wat is je gouden tip voor vrouwen in een voornamelijk mannelijke wereld?

"Bedenk wat jouw unieke talent is en zet dat in. Ik heb vrouwen voor mijn boek geïnterviewd die hun masculiene kant inzetten en mannen aftroeven. Als je van jezelf weet dat je daar niet net zo goed in bent als zij, kies dan een andere weg. Leg een meeting bijvoorbeeld stil en zeg: 'Mannen, ik merk dat we elkaar proberen te overtuigen van eigen standpunten, maar mag ik iets anders voorstellen?' Dat is nieuw feminien leiderschap waarbij iedereen wint."

Barbara Baarsma en prins Constantijn

Leonie van Mierlo van Gelijkspel Wint is strateeg, coach en spreker op het gebied van diversiteit en inclusie.

Haar boek Gelijkspel Wint is voor de early birds tot en met 8 maart te koop voor € 20 ipv € 23,50. Aan de lancering van het boek doen onder andere econome Barbara Baarsma en innovatieprins Constantijn mee. Er hoort een webinar bij dat je later vandaag kunt terugkijken.

Foto (c) Paul de Graaff

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in