Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Carice van Houten: "Produceren is een bevrijding'

Vanaf vanavond te zien in de spannende serie Red Light. Carice van Houten is een van de grootste internationale acteurs van Nederland, maar koos voor meer zeggenschap en meer controle over haar werk door zelf te gaan produceren. Samen met vriendin en collega Halina Reijn richtte ze Man Up op, dat...

Carice van Houten: "Produceren is een bevrijding'

Vanaf vanavond te zien in de spannende serie Red Light.

Carice van Houten is een van de grootste internationale acteurs van Nederland, maar koos voor meer zeggenschap en meer controle over haar werk door zelf te gaan produceren.

Samen met vriendin en collega Halina Reijn richtte ze Man Up op, dat films en series met een vrouwelijk perspectief wil leveren. Dat leverde al de film Instinct op en vanaf vanavond is Red Light te zien, een spannende serie over prostitutie en mensenhandel in Amsterdam en Antwerpen.

Touwtjes in handen

Hoe is het om van poppetje op de set naar producer te gaan? "De ruimte die ik heb om bijvoorbeeld tijdens het draaien iets in het decor te veranderen, is heel prettig," zegt Carice in het Algemeen Dagblad. "Ik durf wel zo ver te gaan om te zeggen dat het voelt als een bevrijding.

En je draagt nu zelf bepaalde thematiek aan, in dit geval over vrouwen die zich ontworstelen aan dat wat de samenleving al jarenlang van ze vraagt. Of wat vrouwen zichzélf hebben aangepraat (…) Het kan soms ook heel prettig zijn om gewoon iets uit te voeren. Ik wil in deze nieuwe rol lang de tijd kunnen nemen iets te ontwikkelen. Maar er moet ook brood op de plank. Ik ben wel kieskeuriger geworden."

Rollen worden anders

Over 44 zijn: "Als mens vind ik het heel fijn om ouder te worden. Ik ben eindelijk die rusteloosheid kwijt, zeker nu ik moeder ben (zoon Monte is 4). Ik moet er niet aan denken om weer 22 te zijn. Maar de rollen worden anders.