Brooke Shields (57) over haar verkrachting: 'Ik dacht alleen maar: blijf in leven en vertrek'

Brooke Shields

Actrice Brooke Shields heeft elke foto, elk bonnetje, elke advertentie en elk interview uit haar carrière bewaard. Het is een hele collectie, want ze stond met 11 maanden al voor de camera, met dank aan haar bloedambitieuze stage mom Teri Shields.

Brooke Shields
© Getty Images

Dat archief is een rijke, overtuigende bron van inspiratie geworden voor de tweedelige documentaire 'Pretty Baby: Brooke Shields'. Deze onderzoekt haar evolutie van een geseksualiseerd kind (op haar twaalfde speelde ze een prostituee in Pretty Baby, als tiener moest ze deels uit de kleren voor The Blue Lagoon en Endless Love) tot een vrouw die stukje bij beetje je macht over haar leven, haar carrière en haar lichaam terugvorderde.

"Ik was vijftien toen Barbara Walters me in een interview vroeg naar mijn maten en vroeg om op te staan," zegt Brooke. "Ik gedroeg me en lachte erom, maar ik heb het gevoel dat er op veel manieren gebruik van me is gemaakt op een manier die niet door de beugel kan."

Brooke Shields
© Getty Images

"Ik hoop dat Pretty Baby wordt gezien als meer dan een egodocument," zegt ze. "Ik hoop dat het een spiegel is hoe meisjes en vrouwen nog altijd tot seksuele objecten worden gemaakt. Ik ben zeer kritisch op een cultuur en machtsstructuur die vrouwenhaat bevordert en medeplichtig is aan de seksualisering en ontmenselijking van jonge meisjes."

Brooke Shields
© Getty Images

Ze vertelt ook voor het eerst dat ze in het begin van haar carrière is verkracht. Hoewel ze de naam van haar verkrachter niet noemt, vertelt Shields wel dat ze de man al kende toen het gebeurde. Ze had kort na haar afstuderen aan Princeton met hem afgesproken en verwachtte een zakelijke bespreking met hem te hebben over een nieuwe film. De realiteit bleek anders.

Brooke Shields
© Getty Images

Toen de man haar overhaalde om mee naar zijn hotel te gaan zodat hij daar een taxi voor haar kon regelen, overmeesterde hij haar in zijn kamer. "Het was een worsteling... Ik was bang dat ik zou stikken", aldus de actrice. Terugvechten lukte haar niet, omdat ze volledig verstijfde. "Ik dacht alleen maar: blijf in leven en vertrek. Ik dacht dat gewoon 'nee!' zeggen genoeg had moeten zijn. Ik sloot me volledig af van mijn lichaam, daar had ik ervaring mee."

Brooke Shields
© Getty Images

Toch leek ze zich na afloop nog niet te realiseren wat er gebeurd was. Zelfs toen een vriend haar duidelijk maakte dat ze verkracht was, weigerde ze dit te geloven: "Ik dacht dat ik het had uitgelokt. Ik had bij het eten een wijntje gedronken, ik was meegegaan naar zijn kamer – ik was gewoon zo goed van vertrouwen."

Brooke Shields
© Pretty Baby: Brooke Shields

Het duurde lang voor ze kon bevatten wat haar was overkomen. Brooke vindt het nu ‘het juiste moment in (haar) leven’ om aan een documentaire mee te werken. 'Pretty Baby: Brooke Shields' is in première gegaan op het Sundance Film Festival en zal ongetwijfeld ook door een Nederlandse streamingsdienst worden opgepikt.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in