Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Barbara Baarsma pleit voor persoonlijk CO2-budget

De reacties zijn vooralsnog niet erg enthousiast. Econome Barbara Baarsma zou elke Nederlanders een jaarlijks jaarlijks maximum CO2-budget willen geven, zo zei ze bij BNR Radio. Doel is het klimaat te redden door er een prijskaartje aan te hangen. "Laten we de prikkel eens op scherp zetten," zegt...

Barbara Baarsma pleit voor persoonlijk CO2-budget

De reacties zijn vooralsnog niet erg enthousiast.

Econome Barbara Baarsma zou elke Nederlanders een jaarlijks jaarlijks maximum CO2-budget willen geven, zo zei ze bij BNR Radio. Doel is het klimaat te redden door er een prijskaartje aan te hangen.

"Laten we de prikkel eens op scherp zetten," zegt ze. "Ik ben groot voorstander van beprijzing." Haar idee betreft een jaarlijks maximaal uitstootbudget voor Nederland verdeeld over alle inwoners. Wie weinig uitstoot, kan zijn rechten verkopen aan derden die wel willen vliegen, vlees eten of een verwarmd buitenzwembad aanleggen.

"Iemand die niet wil vliegen, omdat die daar bijvoorbeeld geen geld voor heeft, die verkoopt aan mij uitstootrechten. Zo kunnen mensen met een smalle portemonnee ook iets verdienen aan vergroening," stelt Baarsma.

Het is een uitdagend plan, maar het klinkt ook als iets wat de kloof tussen arm en welvarend nóg groter gaat maken, de overheid tot ver achter de voordeur laat komen en banken als potentiële controleurs nóg meer macht zal geven.

Deskundigen reageren dan ook niet bijster enthousiast. Professor Bergkamp omschrijft het kernachtig als "een direct gevaar voor onze vrijheid en democratie."

Transitieprofessor Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit is evenmin voorstander: "Handelen in CO2-uitstoot leidt altijd tot gedoe, dat zie je bij bedrijven ook, en dat zal voor burgers ook gelden. Rijke mensen kunnen het dan afkopen en zo toch min of meer hun gang gaan.”Ook in Den Haag doet men het af als een proefballonnetje: "Persoonlijke CO2-budgetten zijn niet aan de orde. Het kabinet neemt andere maatregelen om de klimaatdoelstellingen te behalen," aldus een woordvoerder van klimaatminister Rob Jetten in de Telegraaf.Foto (c) Roger Neve / Nouveau DPG Media 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in