Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ans Markus: 'Ik ben vooral dankbaar dat ik dit nog kán doen'

Zondag opent haar eerste tentoonstelling in vijf jaar tijd. Verbonden Vrijheid heet de nieuwe expositie van kunstenares Ans Markus, haar eerste in vijf jaar tijd. Ze werd getroffen door eierstokkanker, werd twee keer geopereerd en doorstond chemotherapie – ze had andere dingen aan haar hoofd dan ...

Ans Markus: 'Ik ben vooral dankbaar dat ik dit nog kán doen'

Zondag opent haar eerste tentoonstelling in vijf jaar tijd.

Verbonden Vrijheid heet de nieuwe expositie van kunstenares Ans Markus, haar eerste in vijf jaar tijd. Ze werd getroffen door eierstokkanker, werd twee keer geopereerd en doorstond chemotherapie – ze had andere dingen aan haar hoofd dan schilderen.

'De confrontatie aangaan met mijn kaalheid was best erg, maar ergens vond ik het nog erger voor Wybe'

Na de tweede chemokuur begon het haar van Ans uit te vallen. Daarop vroeg ze haar man Wybe om het eraf te halen. "Eerst plukje voor plukje en daarna ging het scheermes eroverheen," zegt ze in de Telegraaf. "Het was zo’n ingrijpend en heftig moment. Maar toen zei Wybe ineens: ’Wat heb jij een mooi bolletje’. En daarmee was het goed. De confrontatie aangaan met mijn kaalheid was best erg, maar ergens vond ik het nog erger voor Wybe. Ik wilde toch liever écht de mooiste voor hem zijn. Maar zijn opmerking was zo liefdevol. Het heeft ervoor gezorgd dat ik de buitenkant, die ik vroeger zo in stand hield, niet meer zo ontzettend belangrijk vind."

Verborgen Vrijheid toont werk van voor en na ze ziek werd en is tot 12 maart 2023 te zien in Museum Slager te ’s Hertogenbosch. Markus, autodidact in haar werk, brak in de jaren tachtig door bij een breed publiek en had aan dochter Sigrid een trouwe muze.