Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Anita Pallenberg: sixties It Girl, rock 'n rol icoon & voodoo babe

Er worden tegenwoordig docu's gemaakt over mensen die niet veel te vertellen hebben. In het geval van Anita Pallenberg - sixties It Girl, rock 'n rol icoon, voodoo babe - vraag je je af of één documentaire genoeg is.

24th October 1968:  Italian-born German actress Anita Pallenberg

Je telt tegenwoordig als celebrity niet meer mee als er geen egostrelende documentaire over je wordt gemaakt.

Soms is het een chic woord voor realityshow, soms is het zeer geslaagd (zoals die over David Beckham) en soms kun je niet wachten tot ie live zal staan.

Dat laatste is het geval bij Anita Pallenberg (1942-2017), 'voodoopriesteres, rock 'n rock godin, beschermheilige aller groupies en allround powervrouw' die een van de bekendste gezichten van de jaren zestig was.

Getty Images | Anita en Brian in 1966

Ze werd bekend als actrices en model, maar wereldberoemd dankzij romances met maar liefst twee Rolling Stones. Ze begon met Brian Jones...

Getty Images | Anita en Keith in 1971

...en had later dertien jaar een relatie met Keith Richards die drie kinderen opleverde (de jongste, zoontje Tara Jo Jo, stierf aan wiegendood). Keith staat toch wel bekend als iemand die flink geleefd heeft 'maar haar kon ik niet bijhouden',  zoals hij zelf zegt.

Van hun kinderen is het Marlon, de oudste, die de geheime dagboeken van zijn moeder vond. Hij heeft daar de documentaire Catching Fire over gemaakt, die in Cannes in première ging en langzaam zijn weg vindt naar filmhuizen in Europa. Scarlett Johansson heeft 'm ingesproken, als de stem van Anita. Marlon, zijn zus Angela en vader Keith zijn er ook in te zien.

Gamma-Rapho via Getty Images

Anita kwam uit een welgesteld Duits-Italiaanse gezin, ging naar een keurige kostschool in Duitsland waar ze vier talen leerde en op haar zestiende werd weggestuurd wegens 'opstandig gedrag'. Onaangedaan vertrok ze naar Rome en vervolgens New York, waar ze de kost verdiende als actrice en rondhing in de entourage van Andy Warhol.

Getty Images

Bij een modellenklus in München leerde ze Brian Jones kennen, met wie ze twee jaar lang een relatie had. Jones was niet de fijnste vriend, hij werd gewelddadig onder de invloed van drank en drugs en overleed in 1969 door een druggerelateerd ongeluk in zijn zwembad.

Getty Images

Rolling Stones collega Keith Richards had Anita toen al in zijn hart gesloten, wat Pallenberg onlosmakelijk verbonden maakt met de band. Mick Jagger deed overigens ook een geslaagde poging tijdens de opnamen van Performance. Het maakte Keith razend en leverde twee van hun grootste hits op: Richards schreef het smekende Gimme Shelter en Jagger het berustende You Can't Always Get What You Want. Anita koos voor Keith en was niet lang daarna zwanger van Marlon.  

Bettmann Archive

Afgaand op haar drank- en drugsgebruik was Pallenberg geen Moeder van het Jaar, Angela groeide om die reden deels op bij de moeder van Keith. Van de alcohol kwam ze nooit meer af, maar het lukte rond 2000 wel om voorgoed de drugs te laten staan.

Getty Images

Anita wordt vaak omschreven als muze van de Stones, maar ze was meer een soort natuurkracht die haar eigen ding deed in een door mannen gedomineerde wereld. Ze was slimmer dan Keith en Mick bij elkaar ('en had ook meer ballen' volgens Marlon), bekritiseerde hun muziek (en ze luisterden naar haar).

Getty Images

Ze schnabbelde ook in voodoo: "Ze was geobsedeerd door zwarte magie en droeg overal een krans knoflook met zich mee, zelfs in bed," volgens Tony Sanchez, bodyguard en drugdealer van Keith. "Ze was zo sterk en zo vastberaden dat mannen op háár leunden." Jo Bergman, destijds persoonlijk assistent van de Stones zegt: "Anita was lid van de Stones. Zij, Mick,Keith en Brian waren de band. Haar invloed was enorm. She kept things crazy."

Getty Images

Op latere leeftijd herschoolde ze zich succesvol als ontwerper voor onder andere Marc Jacobs al vond ze de modewereld 'te hard' om het werk fulltime te doen.

Getty Images | Marianne en Anita in 1967

Ze was ook de eerste om de draak te steken met haar reputatie: in een aflevering van Absolutely Fabulous verscheen ze met die ándere Stones-dame Marianne Faithful. Die speelde God tijdens een hallucinatie van Edina, Anita speelde de duivel.

WireImage

In een van haar laatste interviews (ze stierf toen ze 75 was aan de gevolgen van hepatitis C) keek ze terug op haar leven: "Ik ben klaar om te sterven. Ik heb hier zoveel gedaan. Mijn moeder is 94 geworden. Ik wil mijn onafhankelijkheid niet verliezen. Ik ben nu in de zeventig en om eerlijk te zijn had ik niet gedacht dat ik de veertig zou halen."

Het is nog niet bekend wanneer Catching Fire in Nederland te zien is. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Powervrouwen
  • Getty Images | Anita Pallenberg in 1968