Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Aldith Hunkar: 'Je kan plezier hebben, al heb je heel veel verdriet'

Terug van 14 jaar weggeweest, met een mooi programma. Een hele generatie kent Aldith Hunkar (58) van het Jeugdjournaal ('Ik was de eerste nieuwslezer ter wereld met dreadlocks. Daar mag Nederland trots op zijn') en als anchor van het NOS journaal. Daarna maakte ze programma's voor zowel de Tros a...

Aldith Hunkar: 'Je kan plezier hebben, al heb je heel veel verdriet'

Terug van 14 jaar weggeweest, met een mooi programma.

Een hele generatie kent Aldith Hunkar (58) van het Jeugdjournaal ('Ik was de eerste nieuwslezer ter wereld met dreadlocks. Daar mag Nederland trots op zijn') en als anchor van het NOS journaal. Daarna maakte ze programma's voor zowel de Tros als de VPRO, om in 2007 van de tv te verdwijnen.

Aldith Hunkar en Milouska Meulens in 2012

Het ging niet meer lekker op haar werk, ze werd als lastig gezien. En haar zusje Aisha was ziek en overleed in die periode op haar 42ste "Het leven is na haar dood een paar jaar onwezenlijk voor me geweest," zegt Hunkar in Mezza, het magazine van het Algemeen Dagblad.

'Ik dacht vroeger altijd: als zoiets gebeurt, dan kan ik niet meer lachen'

"Ik deed dingen omdat ze moesten – eten, slapen, werken, bewegen, de boodschappen. Maar het was leerzaam. Ik dacht vroeger altijd: als zoiets gebeurt, dan kan ik niet meer lachen. Dan doet die mond dat niet meer. Dus het was een verrassing dat dat wel kon, een opluchting ook. Je kan plezier hebben al heb je heel veel verdriet. Ik leerde dat ellende me daadkrachtiger maakte."

Tegenwoordig werkt ze als 'global freestyle multimedia journalist'. "Ik moest helemaal opnieuw beginnen," zegt ze in de Volkskrant. "Zie maar eens werk te vinden als vrouw van 45. De competenties die ik had, zette ik in voor wat ik nu nog steeds doe: debatten leiden, dagvoorzitter zijn bij conferenties, in Nederland en ook in het buitenland. Zorg, onderwijs, cultuur, mensenrechten, klimaat: dat soort onderwerpen. Het hoogtepunt was zonder twijfel een grote vierdaagse conferentie in Taiwan. En het laatste jaar: ineens de ceo van Dow Jones die in mijn Zoom-wall verschijnt. Daar geniet ik van."

'Ik ben die gekke, vrijgevochten tante met dat rare leven – ik denk dat ze me wel interessant vinden'

Overwinteren doet Hunkar in haar geliefde Jamaica. Ze is een loner; geen man, geen kinderen, wel hecht met haar familie en neven en nichten: "Ik ben die gekke, vrijgevochten tante met dat rare leven – ik denk dat ze me wel interessant vinden.

Aldith presenteert momenteel Firma Erfgoed, een programma over cultuur, historie en religie in Nederland. "Ik ga als in een soort roadmovie langs ons erfgoed in de Lage Landen: gebouwen, kunstwerken en andere plekken," zegt ze. "Tijdens die tocht ontstond een beeld dat voor mij nieuw was, al kan dat ook komen doordat ik ben opgegroeid in het buitenland.

'Al die subgroepen, dat is opmerkelijk voor zo’n klein landje'

Wat me vooral duidelijk werd, is hoe diep de verzuiling in Nederland zit. Vroeger was het de katholieke kerk tegen de protestantse, met daarbinnen nog allemaal onderverdelingen. Dat zie je nu terug in de Tweede Kamer, waarin wel achttien partijen zitten. Al die subgroepen, dat is opmerkelijk voor zo’n klein landje. Wij willen alles onderverdelen, de bekende hokjesgeest."

Firma Erfgoed is de komende twee zaterdagen te zien om 19:15 op NPO 2, de eerste twee afleveringen kun je terugkijken.  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in