Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Actrice Johanna ter Steege (61) over uitvliegen en thuiskomen

Haar locatietheaterstuk is een ode aan Twente. Actrice Johanna ter Steege groeide op in Twente, sloeg haar vleugels uit, speelde in prachtige internationale films en is nu weer terug bij haar roots, met het door haar ontwikkelde theaterspektakel Hanna van Hendrik, op Vliegveld Twenthe in Enschede...

Actrice Johanna ter Steege (61) over uitvliegen en thuiskomen

Haar locatietheaterstuk is een ode aan Twente.

Actrice Johanna ter Steege groeide op in Twente, sloeg haar vleugels uit, speelde in prachtige internationale films en is nu weer terug bij haar roots, met het door haar ontwikkelde theaterspektakel Hanna van Hendrik, op Vliegveld Twenthe in Enschede.

Het voelt volgens Johanna alsof ze weer terug is bij haar familie. "Van het begin af aan heeft dit stuk niet als zomaar ‘werk’ gevoeld," zegt ze in het Parool.

"Bij mij niet, maar ik denk dat hetzelfde geldt voor iedereen die eraan meewerkt, en dat zijn nogal wat mensen. We hebben een crew van tachtig man, die bestaat uit een band, een vrouwenkoor, een dansgroepje van jonge meisjes, veertig leden van een amateurgezelschap, acht professionele acteurs, drie motorcrossers, plus ook nog eens zes echte koeien. En dan niet te vergeten de 120 vrijwilligers. Het is een gemeenschap in het klein."

Het is toch een soort thuiskomen voor haar geworden: "Het heeft met ouder worden te maken. Terugkijken is dan onvermijdelijk. Waar kom je vandaan, wat krijg je mee, hoe vormt dat je? En hoe ouder ik word, hoe meer waardering ik voel voor mijn wortels en mijn ouders."

Hanna van Hendrik, in 2019

Over het roer omgooien en als producent aan het werk gaan: "Ik heb een heel nieuw hoofdstuk aan mijn carrière toegevoegd door op mijn 56ste het ondernemerschap in te stappen. Voor vrouwen van mijn leeftijd is het niet zo dat de hele dag de telefoon roodgloeiend staat, integendeel. Het is een droevig gegeven, maar wel de realiteit. Daarom besloot ik zelf iets te gaan maken.: 

‘Ik vind het doodeng, maar vraag het toch: doe je mee? Steek dan nu je vinger op'

"Ik zie mezelf nog staan voor een zaal met de vijftien belangrijkste Twentse ondernemers. Met ons toen nog kleine creatieve team pitchten we ons idee. En nadat ik mijn praatje had gehouden, moest het hoge woord eruit: ‘Ik vind het doodeng, maar vraag het toch: doe je mee? Steek dan nu je vinger op.’ Mijn handen trilden, zo spannend vond ik het. Toen zag ik een voor een de vingers de lucht in gaan." Zo zie je maar: durf te vragen. 

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in