Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

80 en iconisch: happy birthday, Barbra Streisand!

De ultieme Funny Girl is nog altijd ‘alive and kicking’.   Zangeres, actrice, schrijver, regisseur, producer en feminist Barbra Streisand viert vandaag haar 80ste verjaardag, sassy as ever. Tien redenen om haar leven te vieren! 1 Ze is een doorzetter Ze is vaak verguisd, om haar perfectionisme (w...

80 en iconisch: happy birthday, Barbra Streisand!

De ultieme Funny Girl is nog altijd ‘alive and kicking’.  

Zangeres, actrice, schrijver, regisseur, producer en feminist Barbra Streisand viert vandaag haar 80ste verjaardag, sassy as ever. Tien redenen om haar leven te vieren!

1 Ze is een doorzetter

Ze is vaak verguisd, om haar perfectionisme (waag het niet haar van rechts te fotograferen, links is haar goede kant!), haar uitgesproken meningen en het feit dat ze zichzelf flatterend regisseerde.

De kritiek was vrijwel altijd seksistisch en ze heeft zich er nooit door laten tegenhouden: in 1983 was ze de eerste vrouwelijke regisseur die een Golden Globe won, voor Yentl (waarin ze ironisch genoeg een man speelde).

2 Ze is een baanbreker

De hele huidige lichting succesvolle vrouwelijke filmmakers is schatplichtig aan Streisand en haar uithoudingsvermogen. “Ik lag in Amerika voortdurend onder vuur omdat ik me niet aan de regels van Hollywood hield,” zegt ze.

“Ik was niet mooi, ik hield mijn mond niet en ik regelde alles zelf. Als ik in Engeland filmde, had ik nooit te maken met dat soort onzin. Daar had je toen Margaret Thatcher en de Queen, daar waren sterke vrouwen al heel gewoon.

3 Ze regelt zelf haar zaken

Qua zakelijkheid kunnen de Taylor Swifts van deze wereld (Taylor beschikte niet zelf over de rechten over haar masters en moest zes albums opnieuw opnemen, waarbij ze dus zichzelf coverde) ook wel iets van Streisand leren.

Op haar 21ste sloot ze een deal met Columbia dat ze akkoord ging met minder geld, in ruil voor volledige creatieve controle. “Het geld deed me weinig,” zegt ze. “Ik vond het veel belangrijker dat ik kon zingen wat ik wilde zingen.”

Ze is overigens niet alleen door haar muziek een rijke vrouw geworden, Barbra is ook een succesvol aandelenhandelaar ‘voor de lol’.  

4 Ze was authentiek voor het hip werd

Die beroemde neus? Natuurlijk moest ze daar van anderen ‘iets aan laten doen’. Ze weigerde: ‘Ik vond dat ie wel bij de rest paste.’

Zoals ze ook nooit iets heeft veranderd aan haar unieke zangtechniek, haar grappen die er nog altijd uitkomen met een Brooklyn’s accent en haar kakellach. Misschien dat ze niet ‘mooi’ is volgens volstrekt achterhaalde en door anderen bedachte normen, maar Barbra was, is en zal altijd gorgeous blijven.

5 Die stem!

Streisand heeft volledige controle over meer dan drie octaven met alle technieken die je daarbij kunt bedenken. Beetje jammer van haar verlammende plankenkoorts, maar in de studio is ze nog altijd in haar element.

Maar kritisch: elke stem slijt met de jaren, ook die van haar. “Ik zing in de auto,” zegt ze. “Alleen. Als ik vind dat het ermee door kan, is het goed. Ik pik niets van mezelf.”

6 Ze is een tikje vreemd

Dierenliefhebber Barbra was zo dol op haar hondje Samantha dat ze haar liet klonen. Tot twee keer toe.