• Powervrouwen

8 vragen aan Sophie Hermans van de VVD

8 vragen aan Sophie Hermans van de VVD

'Ik mis het knuffelen met mijn neefjes en nichtjes.'

In de aanloop naar de verkiezingen op 17 maart vind je op Nouveau een reeks portretten van vrouwelijke politici die hoog op de kieslijst van hun partij staan. Vandaag: Sophie Hermans (1981, Nijmegen) van de VVD.

'Ik ben vrolijk en flexibel, maar ook ongeduldig'

Sophie woonde in Zwolle en Friesland en tegenwoordig in Amsterdam. Voor ze in 2017 Tweede Kamerlid werd, was ze de politiek adviseur van minister Blok en later premier Rutte. Ze is no 3 op de kandidatenlijst van de liberalen en staat bekend als vrolijk en flexibel "maar ik ben ook ongeduldig."

Waarom bent u  de politiek in gegaan?  

Sophie Hermans: "Dat was ik lange tijd niet van plan! Mijn vader zat in de politiek, dus mijn natuurlijke reactie was om dan juist iets anders te gaan doen. En dat heb ik ook gedaan, de eerste jaren na mijn studie.

8 vragen aan Sophie Hermans van de VVD

Met Mark Rutte in 2017

Tot ik voor Stef Blok en later Mark Rutte ging werken, en van dichtbij zag hoe je in de politiek daadwerkelijk verschil kunt maken in het leven van mensen. In die tijd deed Stef Blok dat bijvoorbeeld door de woningmarkt te veranderen, waardoor starters eindelijk een huis konden vinden of jonge gezinnen hun eerste huis konden kopen. Zo heeft politiek dus direct effect op ons allemaal! Toen begon het te kriebelen en wilde ik het graag zelf gaan doen. En daar heb ik nog geen dag spijt van gehad."

Wat maakt u een goede volksvertegenwoordiger?

"Omdat ik een mening heb, maar die mening niet is vastgeroest. Ik kan goed luisteren en ben altijd gericht op het vinden van een oplossing voor iets wat niet goed werkt.

8 vragen aan Sophie Hermans van de VVD

Oh, en omdat ik krullen heb natuurlijk. Er moeten meer krullen in de Tweede Kamer!"

Wat is het leukste aspect van uw werk?

"Dat je zo direct contact hebt met mensen. Dat je van dichtbij ziet tegen welke problemen zij aanlopen. Dat maakt het best zwaar, maar tegelijkertijd ook zo mooi, als je iets aan die problemen kunt doen. Ik heb mij een tijd met de zorg in Nederland beziggehouden. Toen sprak ik veel verpleegkundigen die natuurlijk loodzwaar werk hebben, zeker in deze tijd.

'De verhalen van verpleegkundigen, die raken mij'

Hun verhalen raken mij. Als ik dan iets voor elkaar kan krijgen waardoor ze hun werk beter kunnen doen, krijg ik daar energie van. Een voorbeeld was het feit dat verpleegkundigen niet mee mochten praten over allerlei zaken die wel over hun dagelijks werk gaan. Aan die tafel zaten alleen artsen, maar zij niet. Dat heb ik kunnen veranderen en daar ben ik trots op."

En wat is het zwaarste?

"Er zitten zeker ook pittige kanten aan deze baan. De eindeloze hoeveelheid brieven en rapporten om te lezen en het doorgronden van technische wetten. Lange vergaderdagen en late stemmingen.

8 vragen aan Sophie Hermans van de VVD

De intimiderende mails die ik krijg van mensen die denken dat je beter niet kunt vaccineren (de anti-vaxxers) waarin ook mijn nichtje en neefjes niet buiten schot blijven. Maar ook het omgaan met de lelijke kanten van de politiek. Politiek waarin het spel belangrijker is dan de uitkomst en waar ingewikkelde standpunten uit de weg worden gegaan omdat ze geen stemmen opleveren.

'Het kan niet zo zijn dat verpleegkundigen niet meebeslissen over allerlei zaken die hun dagelijks werk aangaan'

Gesprekken met mensen kunnen ook zwaar zijn, omdat je van dichtbij ziet tegen welke problemen zij aanlopen. En daar zit tegelijkertijd ook het mooie. Als het lukt om aan die problemen iets te doen. Bijvoorbeeld vorig jaar toen ik samen met Corinne Ellemeet (GroenLinks) vond dat het niet zo kan zijn, dat verpleegkundigen niet meebeslissen over allerlei zaken die hun dagelijks werk aangaan. Wij hebben toen voorgesteld dat zij, net als artsen, een plekje aan de bestuurstafel krijgen.

De pittige kanten van dit werk wegen voor mij op tegen de mooie momenten en de momenten waarop ik in de Tweede Kamer echt dingen voor elkaar krijg. Of dat nu is na een goed inhoudelijk debat of in samenwerking met verschillende politieke partijen.

8 vragen aan Sophie Hermans van de VVD

Daar krijg ik energie van en op die momenten realiseer ik mij voor wie ik die stukken lees. Voor wie ik wil snappen hoe systemen in elkaar zitten en hoe ze in de praktijk werken. Voor wie ik de strijd aan ga met anti-vaxxers en voor wie ik mij niet laat tegenhouden door die lelijke kanten van de politiek."

Wat is uw beste tip om overeind te blijven in een debat van 18 uur?

"Nou, zo lang heb ik gelukkig nog niet meegemaakt. Maar het komt inderdaad voor dat we lang debatteren! Ik kan mij voorstellen dat het voor iemand buiten de politiek soms eindeloos kan overkomen. Maar met zoveel partijen duurt het sowieso al lang voordat iedereen zijn of haar mening heeft kunnen geven. En dat is ook belangrijk want iedere partij vertegenwoordigt een groep kiezers. En onderwerpen zijn nu eenmaal soms ingewikkeld.

'Je moet zorgvuldige beslissingen nemen nadat je alle voors en tegens hebt afgewogen'

Zo hebben we de afgelopen maanden veel gedebatteerd over maatregelen om corona te bestrijden. Dat zijn maatregelen die veel betekenen voor het leven van mensen. Of voor ondernemers, die het zwaar hebben.

8 vragen aan Sophie Hermans van de VVD

Dan moet je zorgvuldige beslissingen nemen nadat je alle voors en tegens hebt afgewogen. Dat kost tijd. Ik ben dan ook oprecht geïnteresseerd in de argumenten van alle partijen. En als vice-fractievoorzitter overleg ik ook veel achter de schermen over de voorstellen die partijen doen. Dan vliegt de tijd voorbij!"

Waar haalt u buiten uw werk energie uit?

"Als mijn hoofd vol zit, probeer ik dat in mijn vrije tijd weer leeg te maken. Ik houd van hardlopen, of gewoon lekker wandelen in het bos. Of afspreken met familie of vrienden, al is dat momenteel helaas wat ingewikkeld."

Wat is uw meest inspirerende ervaring met sisterhood?

"Een letterlijke, met mijn zussen! Ik heb er twee (en een lieve broer!) en we zijn een hechte familie. Het bijzondere is dat mijn ene zus ook in de politiek werkt, terwijl mijn andere zus er niets mee te maken heeft. Dus of ik het nu even van mij af wil praten met iemand die het snapt, of er juist totaal niet mee bezig wil zijn, er staat er altijd eentje paraat.

8 vragen aan Sophie Hermans van de VVD

Vrolijke selfie met collega's, Prinsjesdag 2017 - Sophie staat rechts met de zwarte gebloemde jurk aan

Ik vind de onvoorwaardelijke liefde van mijn familie het mooiste voorbeeld van sisterhood. Maar ook de vriendschappen met mijn vriendinnen. Daar ben ik trouw in, ik ken de meesten al jaren. Dat je je nooit hoeft af te vragen of iemand wel het beste met je voor heeft. Blindelings op ze kunt vertrouwen. Ook als ze soms pijnlijk eerlijk zijn."

Hoe wilt u dat Nederland er over vier jaar bijstaat?  

"Poeh. Dat vind ik een moeilijke vraag. Niet omdat ik niet weet hoe ik Nederland graag zie. Dan zie ik nog steeds graag dat land waarin je jezelf kunt zijn. Waarin je in vrijheid kunt leven, af mag wijken van de norm, kansen kunt pakken en je eigen leven in kunt richten.

8 vragen aan Sophie Hermans van de VVD

Wat ik lastig vind is dat de afgelopen periode laat zien dat je nooit weet wat er op je af komt. Wie had een jaar geleden kunnen denken dat we nu dit jaar achter de rug zouden hebben? Dat bijna ieder debat in de Kamer, maar ook bijna ieder gesprek aan de keukentafel over corona zou gaan? Dat mensen zoveel zorgen zouden hebben over hun eigen gezondheid, hun vader en moeder, of hun bedrijf?

'Ik hoop dat we de vrijheid terugkrijgen om de dingen te doen die we zo gemist hebben'

Dus ik denk dat het beste antwoord voor nu is dat het ons gaat lukken om samen de eindstreep van de coronacrisis te halen. Dat we de vrijheid terugkrijgen om de dingen te doen die we zo gemist hebben.

Voor mij is dat knuffelen met mijn neefjes en nichtjes en etentjes met vrienden. Die leuke dingen hebben we allemaal nodig om even op adem te komen en energie te tanken, want er is genoeg te doen om samen sterker verder te kunnen.

Ik wil dan aan de slag om voor elkaar te krijgen dat onze economie weer gaat draaien, dat we onze zorg weerbaar maken voor een volgende crisis (al hoop ik van harte dat die niet meer komt) en dat we gaan bouwen aan een sterke overheid. Een overheid die er voor je is en die beschermt als dat nodig is. En intussen wil ik dat we een land blijven, waar het fijn is en blijft om te wonen en te leven. Een land waar mijn nichtje en neefjes vrolijk opgroeien. "  

Foto's (c) Brunopress, ANP, VVD

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in