Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

5 vragen aan Sigrid Kaag van D66

"Humor maakt de dag lichter." In de aanloop naar de verkiezingen op 17 maart vind je op Nouveau een reeks portretten van vrouwelijke politici die hoog op de kieslijst van hun partij staan. Vandaag Sigrid Kaag, de lijstrekker van D66. Sigrid (1961, getrouwd, vier kinderen) werkte eerder als diplom...

5 vragen aan Sigrid Kaag van D66

"Humor maakt de dag lichter."

In de aanloop naar de verkiezingen op 17 maart vind je op Nouveau een reeks portretten van vrouwelijke politici die hoog op de kieslijst van hun partij staan. Vandaag Sigrid Kaag, de lijstrekker van D66.

Sigrid (1961, getrouwd, vier kinderen) werkte eerder als diplomaat en ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Sigrid Kaag in 2014

Voor het vervullen van gevoelige en gevaarlijke missies in het Midden-Oosten won ze de Carnegie Wateler Vredesprijs. Ze is demissionair minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en lijstrekker van D66.

Waarom bent u de politiek ingegaan?

Sigrid Kaag: "Omdat Nederland mijn land is. Een prachtig land is dat meer in z’n mars heeft dan we nu zien. We kunnen weer bij elkaar komen als iedereen gehoord en erkend wordt.

We kunnen weer vooruitkijken als de klimaatcrisis zo grondig aanpakken dat we eraan gaan verdienen. En we kunnen weer dromen voor de nieuwe generatie als iedereen een gelijke kans krijgt in het onderwijs."

Wat is het zwaarste en wat is het leukste aspect van uw werk?

"Het zwaarste aspect is het gevoel dat je er altijd moet staan, dat er nooit een moment van rust is, nooit een moment waarop je je afzijdig kunt houden.

Het leukste aspect van mijn werk is dat ik er voldoening uit haal. Als ik thuiskom en ik weet dat ik iets heb kunnen betekenen voor een ander geeft mij dat een gevoel van trots en dankbaarheid."

Wat is uw beste tip om overeind te blijven in een debat van 18 uur?

"Veel koffiedrinken! En natuurlijk af en toe grapjes maken met de mensen om me heen. Humor maakt de dag lichter."

Waar haalt u buiten uw werk energie uit? 

 "Uit mijn man en mijn kinderen. Na werk ben ik al m’n hele leven direct naar huis gegaan, omdat ik wist dat mijn familie er zou zijn. Ik ben ook altijd heel betrokken geweest bij het leven van mijn kinderen—van de sportles tot de studie en van de ouderavonden tot de vriendjes en vriendinnetjes.

Prinsjesdag 2019, met oudste dochter Janna

We hebben veel over de wereld gereisd, maar nu wonen mijn vier kinderen en mijn man allemaal in Nederland. Dat vind ik geweldig."

Wat is uw meest inspirerende ervaring met sisterhood? 

"Die vraag doet me denken aan de 'Sisterhood of the traveling pants'! Leuk boek. Mijn hele leven heb ik me gesteund gevoeld door vriendinnen en vrouwelijke collega’s.

'Je bent gek als je het doet, maar ik steun je wel'

Een voorbeeld, toen ik me ging kandideren voor het lijsttrekkerschap zei een vriendin tegen me: je bent gek als je het doet, maar ik steun je wel. Beter dan dit bestaat er niet voor mij, zo’n vriendin!"

Hoe wilt u dat Nederland er over vier jaar bijstaat?  

"Ik wil dat Nederland weer een land is van respect en fatsoen, waar we naar elkaar omkijken, en waar we onze kracht vinden in onze verscheidenheid.

Nederland is veel groter dan ons plekje op de wereldkaart. Maar dan moeten we dat ook weer durven uitstralen."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in