Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Martine Bijl (69) schrijft openhartig en met humor over nasleep hersenbloeding

Martine Bijl kreeg twee jaar geleden een hersenbloeding. Over de nasleep daarvan schreef ze een boek genaamd Rinkeldink. Heel openhartig en met humor doet ze daarin haar verhaal. Volgens haar is 'E.T.' (het buitenaardse wezen uit de film van Steven Spielberg) stiekem in haar hoofd gekropen. Heel ...

Martine Bijl (69) schrijft openhartig en met humor over nasleep hersenbloeding

Martine Bijl kreeg twee jaar geleden een hersenbloeding. Over de nasleep daarvan schreef ze een boek genaamd Rinkeldink. Heel openhartig en met humor doet ze daarin haar verhaal.

Volgens haar is 'E.T.' (het buitenaardse wezen uit de film van Steven Spielberg) stiekem in haar hoofd gekropen.

Heel Holland Zakt

Als ze in het najaar 2015 een hersenbloeding krijgt, blijkt haar humor onaangetast. "Heel Holland Zakt", zegt ze nog tegen de ambulancemedewerkers als ze op een brancard wordt weggedragen.

Rommelen en klooien

"Toen ik een kale plek op mijn hoofd had en de deur van mijn brein openstond, is hij erin gekropen. Hij kaatst tegen de wanden van mijn kop, hij maakt mijn kaken stijf. Hij mompelt en sist. Ik voel hem rommelen en klooien, ruisend en klikkend schiet hij in mijn lichaam heen en weer als een luchtbel in de centrale verwarming", schrijft Martine.

Depressie

De presentatrice moest revalideren. Een moeilijke tijd waarin ze ook depressief werd. Ze probeert niet al teveel meer aan 'het wezentje in haar hoofd' te denken. Bijl: "Je moet 'hem' af en toe streng toespreken. Dat heb ik zo geleerd op therapie. Je moet het duidelijk zeggen, dat helpt.” "Haar taalvermogen is onaangetast", zegt redacteur Tilly Hermans van uitgeverij Atlas Contact in Trouw. Hermans begeleidde haar al eerder bij Hindergroen (2016), haar eerste boek voor volwassenen.

Het boekje Rinkeldink komt niet in de winkel te liggen, maar werd door Uitgeverij Atlas Contact als nieuwjaarsgeschenk naar persrelaties verstuurd.

Bron: Uitgeverij Atlas/Trouw

Beeld: Hollandse Hoogte