Maaike (52): 'Deze coronakerst komt me héél goed uit'

Door Ella Vermeulen
Maaike (52): 'Deze coronakerst komt me héél goed uit'

De gemoederen in de familie zijn dit jaar hoog opgelopen.

Maaike: "Begrijp me niet verkeerd. Voor de middenstand, de horeca en iedereen die er van baalt dat de plannen moeten worden omgegooid, vind ik het heel erg dat we weer in lockdown zijn.

Kijk ik echter naar mijn persoonlijke situatie, dan komt deze coronakerst me heel goed uit. Het afgelopen jaar zijn de gemoederen in de familie nogal eens hoog opgelopen als het ging om de politiek, het coronabeleid en wel of niet vaccineren.

'Mijn instelling is dat je iedereen in zijn of haar waarde moet laten'

Mijn instelling is dat je iedereen in zijn of haar waarde moet laten. Maar dat wordt toch lastig als je niet gevaccineerde zus met haar twee superspreadertjes bij nog-niet gevaccineerde grootouders langs gaat en knuffelt alsof er niets aan de hand is.

We hebben daar woorden over gehad, ik ben niet zo goed in confrontaties en heb daar een rotgevoel aan overhouden. Het was een hele opluchting toen wie dat wilde wel een prik had gehad, maar het maakte de discussies er niet minder om.

'Alles waar je naar vraagt – werk, sport, school -  wordt beïnvloed door corona'

Tegelijk is het heel moeilijk om het onderwerp niet aan te snijden, omdat het ons leven momenteel zo bepaalt. Alles waar je naar vraagt – werk, sport, school -  wordt beïnvloed door corona. Paar korte lontjes erbij en húp – weer verhitte discussies. Vandaar dat ik als een berg opzag tegen kerst. Het was mijn beurt om te hosten en ik sliep er al sinds eind november slecht van.

'Hoe kan ik ramen openzetten om te ventileren zonder dat mensen het koud krijgen?'

Omdat ik steeds dacht: wat als er ruzie komt? Wat als het niet lukt om het gezellig te houden? Wat als een van de hoogbejaarden toch besmet raakt omdat het al zo lang geleden is dat de prik is gezet? En hoe kan ik ramen openzetten om te ventileren zonder dat mensen het koud krijgen?

Een dag kerst organiseren voor veertien mensen is op zich al een hele klus, maar dit hing er nog eens als een donkere wolk boven, omdat ik het de afgelopen maanden zo vaak heb zien misgaan tussen ons.

Die wolk is nu weg. De senioren hebben laten weten het zekere voor het onzekere te nemen. Mijn zus gelooft nog altijd niet in corona en trekt haar eigen plan "want ik heb geen zin bij jou op de tocht te zitten". En mijn broer kiest ervoor om het alsnog te vieren met de ouders van zijn nieuwe vriendin.

'Jammer dat het weer geen familiekerst wordt, maar ik voel me tonnen lichter'

Ik weet dat ik bedroefd zou moeten zijn dat het weer geen familiekerst wordt, maar ik voel me eerder tonnen lichter. Geen stress, geen discussies waar je toch niet uitkomt terwijl mijn moeder steeds verzenuwd 'Jongens, niet doen!' roept.

Het is niet dat ik niet van mijn familie houdt. Het is ook niet zo dat we het overal over eens moeten zijn. Maar zoals het 't afgelopen jaar is gegaan, zo hard tegen hard, dat levert in mijn ogen niets op. Je raakt steeds meer gemeenschappelijk terrein kwijt, er is steeds minder herkenning – het is om te huilen.

'Ik zet in op Pasen met zijn allen. Of anders een mooi midzomerfeestje'

Ik zet in op Pasen met zijn allen. Of anders een mooi midzomerfeestje, buiten barbecueën of zo. Als de gemoederen en de besmettingen weer even bedaard zijn. En we het weer over dingen kunnen hebben als de vakantie of een verbouwing of wat dan ook.  

Maar komend weekend wordt het gewoon lekker bijna-kant-en-klaar eten met onze eigen kinderen. Ik heb me voorgenomen een leuke jurk aan te trekken, maar ik garandeer niets.

'Dank u, premier Rutte', voor deze vredige kerst tegen wil en dank'  

Voor kerst hebben we onszelf een abonnement op een nieuwe streamingsdienst gegeven. En ik hoef nu niet dagen in touw te zijn om mijn huis piekfijn in orde te maken en voor al die mensen te koken. 'Het is niet anders,' zeg ik moedig tegen wie me beklaagt. Maar in stilte denk ik: 'Dank u, premier Rutte', voor deze vredige kerst tegen wil en dank.   

Foto (c) Getty Images. Om privacyredenen is de naam Maaike een pseudoniem

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in