Lenny Kuhr: 'Ik voel me geen vedette'

Door Kim Veldema
Lenny Kuhr: 'Ik voel me geen vedette'

Ze viert dit jaar haar 50-jarig jubileum in de muziek en ontving afgelopen maand de Buma NL Oeuvre Award.

Eigenlijk heeft ze niet zo veel met prijzen, toch is de zangeres er oprecht blij mee.

Fijne waardering"Het deed me in lichte vorm denken aan het Songfestival van 1969 (zij won dat jaar met De Troubadour - red.). Ineens sloeg iedereen me op de schouders: ‘Zie je wel!’. Terwijl ik dacht: Ik wist het wel, hoor. Toch is het een fijne waardering", zo vertelt Lenny Kuhr in een interview met het AD.

Het ontvangen van de prestigieuze Buma NL Oeuvre Award valt samen met Lenny Kuhrs 50-jarig jubileum in de muziek. Vijf decennia staat ze nu op het podium; twee jaar voordat Lenny het songfestival won, behaalde ze als 17-jarige al de eerste prijs tijdens het Cabaret der Onbekenden.

Lees ook: Hollywood-legende Doris Day viert 93e verjaardag: 'Had ik maar meer films gedaan'

'Een jubileum vieren vind ik zo stoffig'Een halve eeuw en ‘misschien wel duizend liedjes’ verder vertelt ze hoe haar man en manager Rob met het idee kwam om een tournee te doen, die in het teken zou staan van '50 jaar Lenny Kuhr'.

De zangeres verwierp het plan meteen: "Zo’n jubileum vieren vind ik zo stoffig. Ik wil werken vanuit mijn eigen kracht. Het gaat er niet om of ik het 50 jaar heb volgehouden. Ik heb geluk met de conditie van mijn stem, dat is zeker waar. Maar ik vind het geen verdienste."

"En daarbij: ik houd niet van nostalgie. Er komen soms na afloop mensen naar me toe: ‘Heerlijk, die nostalgie.’ Dat bedoelen ze als compliment. Dat gun ik hen van harte. Maar ik speel bijna nooit liedjes ouder dan een jaar of tien.’’

De TroubadourDe Troubadour zingt Lenny alleen als toegift, als mensen erom vragen. "Maar in een avond vol terugblikken heb ik helemaal geen zin", vertelt de zangeres in het AD. Wat tot gevolg heeft dat ze tegenwoordig voor een klein publiek speelt, en dat is prima.

'Zien of ik ze raak met mijn liedjes'"Het zou verkeerd zijn als ik zeg: ik wil Ahoy vullen, wat moet ik daarvoor doen? Nee, ik begin bij de liedjes. Daar passen kleine theaters het best bij. Ik geniet van die intimiteit. Zo kan ik de mensen bijna allemaal in de ogen kijken en zien of ik ze raak met mijn liedjes."

Ze vervolgt: "Ik sta echt in zaaltjes waarvan je bij binnenkomst denkt: moet het hier gebeuren? Ja, dus. Kerkjes of tot cultuurschuur omgebouwde boerenstallen. Bezoekersaantallen variëren tussen de 60 en 120 man. Een enkele keer 150.’’

Carré"Ik hoef geen vedette te zijn, hoef geen glamour om me heen. Ik heb me ook nooit doelen gesteld als: als ik zo en zo oud ben, sta ik in Carré. Nee, ik heb altijd alleen aan het volgende liedje gedacht. En dat doe ik nog steeds.’’

Lenny Kuhr, Gekust door de Eeuwigheid. Te zien: t/m 12 mei 2018. Meer informatie: lennykuhr.com

Bron: ADBron beeld: Hollandse Hoogte