INTERVIEW: BETTY SCHUURMAN

INTERVIEW: BETTY SCHUURMAN

Deze maand in Nouveau een groot interview met Betty Schuurman. Zij is actrice en vaste speler bij het Nationale Toneel. Zij speelde in de met een Oscar onderscheiden film Karakter en was te zien als koningin Wilhelmina in Soldaat van Oranje – de musical.

Momenteel speelt zij in Solness van het Nationale Toneel. In de regie van Theu Boermans krijgt Ibsens duistere drama een vilein-komische toon die onweerstaanbaar is en die het stuk een geheel nieuwe, spannende lading geeft. Een kolfje naar de hand van de actrice die nooit voor de gemakkelijke weg kiest en hartstochtelijk van het theater houdt.Hieronder een kleine preview van het grote interview in Nouveau.

Wat is er zo aantrekkelijk aan een stuk als Solness voor jou als actrice?“Dat het stuk ruimte laat. Ik speel Aline, de vrouw van de architect, of liever bouwmeester zoals hij zichzelf noemt, Solness. Hij is omhoog getrouwd en dankt zijn carriere aan zijn vrouw. Er is een groot dram in hun leven: ze hebben twee kinderen, een tweeling, verloren en leven met dat intense verdriet, waarover ze niet met elkaar kunnen communiceren. Zij ziet met lede ogen aan hoe zij haar man niet kan bereiken; intussen wil hij haar ook bereiken en dat ziet zij weer niet, het is een groot misverstand en een grote liefde.”

Betty in het kort:

Betty Schuurman (1962) was na haar studie aan de Maastrichtse Toneelacademie jarenlang verbonden aan toneelgezelschap Hollandia. In 2002 kreeg zij voor haar rol in De Leenane Trilogie de Theo d’Or. Ze was te zien in Maria Goos’ succesproductie Familie bij Het Toneel Speelt, speelde Wilhelmina in Soldaat van Oranje, de musical en was te zien in verschillende films, waaronder Deadline, Karakter en Van Gogh. Sinds vijf jaar behoort zij tot de vaste spelers van het Haagse Nationale Toneel, waar ze komend seizoen te zien is in De Revisor en Little Foxes. Nog tot en met 30 oktober speelt zij naast o.a. Mark Rietman in Solness van Henrik Ibsen. Kijk op Nationale Toneel