Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Fleur is mantelzorger: 'Het bijzondere is dat oude irritaties zijn verdwenen'

Fleur is mantelzorger en slaapt al maanden op de logeerkamer: 'Het bijzondere is dat oude irritaties zijn verdwenen.'

Fleur van den Berg

In Nederland geven vijf miljoen mensen mantelzorg.Hoe is het om voor je moeder of zoon te zorgen?

Fleur van den Berg (47) is mantelzorger voor haar moeder (78). Sinds 2022 zomer slaapt ze elke nacht in haar logeerkamer.

Conditie

‘Al langere tijd merkte ik dat het niet goed ging met mijn moeder. Tijdens corona gingen haar gezondheid en conditie verder achteruit. Zo is het erin geslopen dat ik ging redderen. In het begin belde ik meer en ging ik vaker naar haar toe. Later sliep ik af en toe bij haar om een oogje in het zeil te houden. Ik heb geen auto en met het openbaar vervoer ben ik van huis tot huis anderhalf uur onderweg. Sinds vorige zomer is de mantelzorg zo geïntensiveerd dat ik iedere dag bij haar slaap. Omdat mijn moeder nog geen diagnose heeft, valt ze tussen wal en schip en dat maakt de zorg extra complex.

Bureaucratisch

In korte tijd heb ik geleerd hoeveel organisaties zich met mantelzorg bezighouden en hoe versnipperd de zorg is. In feite is het goed geregeld, maar het is ontzettend bureaucratisch. De ene organisatie verwijst naar de andere, net als de zorgverzekeraars. Sinds kort is de huishoudelijke hulp en de buurtzorg op gang gekomen; dat geeft een beetje verlichting.

Zelfstandig

Mijn ouders zijn lang geleden gescheiden en mijn moeder is altijd ontzettend zelfstandig geweest. Ze heeft heel goed door dat het niet goed gaat, dat ze het niet allemaal meer zelf kan. Met het verlies van haar gezondheid komt een stukje rouw kijken; ze heeft het mentaal zwaar. Zelf sta ik constant ‘aan’. Het verbaast me hoe goed de motor blijft draaien. Maar ik ben moe en heb zorgen over de toekomst. Welke keuzes moet ik maken? Als ze zien dat ik zorg, blijft de professionele hulp weg.

Carin Verbruggen

Werk

Maar moet ik mijn moeder dan laten wegkwijnen, zodat ze zien dat ze niets kan? Dat is een proces waar ik middenin zit. Daarnaast heb ik veel stress over werk. Vorig jaar is mijn contract niet verlengd in de periode van de meest intensieve mantelzorg. Ik kan het niet hardmaken, maar ik denk dat het met de mantelzorg te maken heeft. Ik zit momenteel in de ziektewet, heb stijgende kosten, mede door de mantelzorg – het is gewoon te veel. Het bijzondere is wel dat oude irritaties, van die ouder-kindpatronen die erin slijten, zijn verdwenen.

Engelengeduld

Er is een engelengeduld over me heen gevallen. Ik accepteer mijn moeder voor wie ze is, met al haar karaktertrekken of gewoontes waar ik vroeger tegenaan wilde schoppen. Dat geeft me rust en vrede in de omgang met mijn moeder en met mezelf. Ik hoop dat ik de zorg zo op orde krijg dat ik even kan bijtanken en uiteindelijk weer kan werken. En dat ik weer naar mijn eigen huis kan, waar mijn drieëntwintigjarige dochter, die ik mis, nu alleen woont.

Praktische hulp

Wat me nu helpt, is vooral praktische hulp, zoals een vriendin die zonder het te vragen met de auto naar mij toekomt. Maar er zijn ook mensen die spontaan chocolade of een kaartje opsturen, superlief is dat. Mijn moeder laat af en toe blijken dat ze blij is dat ik er ben, dan zegt ze: ‘Dank je wel’ of ‘Mmm, lekker!’ als ik voor haar heb gekookt. Onlangs zei mijn oom: ‘Dankjewel dat je voor je moeder zorgt.’ De bevestiging dat ik het goed doe, is toch wel erg fijn.’

De cijfers

Circa 5 miljoen Nederlanders geven mantelzorg aan familieleden of kennissen. Eén op de vier combineert de zorg met werk.

  • Ongeveer 825.000 mensen helpen langdurig (langer dan drie maanden) en intensief (meer dan acht uur per week). Dit is ongeveer 16% van de mantelzorgers.
  • Mantelzorgers bieden gemiddeld 7,4 uur hulp per week.
  • 9% van de mantelzorgers geeft aan ernstig belast te zijn.

BRON: SCP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Interviews
  • Carin Verbruggen