Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

En de nieuwe burgemeester van Amsterdam wordt....

Wát een nieuws: Femke Halsema is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Amsterdam. In een eerder interview met Nouveau kon ze er nog niets over zeggen, maar nu dus wel! Gefeliciteerd! NU.nl: 'Femke Halsema is woensdag door de gemeenteraad van Amsterdam voorgedragen als nieuwe burgemeester van d...

En de nieuwe burgemeester van Amsterdam wordt....

Wát een nieuws: Femke Halsema is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Amsterdam. In een eerder interview met Nouveau kon ze er nog niets over zeggen, maar nu dus wel! Gefeliciteerd!

NU.nl:

'Femke Halsema is woensdag door de gemeenteraad van Amsterdam voorgedragen als nieuwe burgemeester van de stad. Het stadsbestuur van de hoofdstad maakte de benoeming bekend na een urenlange vergadering achter gesloten deuren.

Halsema wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad. Ze wordt naar verwachting in de zomer geïnstalleerd.'

Interview Nouveau

In februari sprak Maria Goos voor Nouveau al uitgebreid met deze powervrouw. Zij probeerde zelfs al een paar vragen in de richting van het burgemeesterschap te stellen, maar Halsema bleef stoïcijns.

Hier een stuk uit dat interview waar het over haar politieke carrière gaat.

Maria Goos: Mensen die jou niet mogen, hebben de neiging om dat fanatiek uit te dragen. Nu je genoemd wordt als burgemeester van Amsterdam, gebeurt dat weer. Is dat een reden om nee te zeggen tegen die positie?

Femke Halsema: ‘O, nou ben je net een echte journalist! Ik kan er echt niets over zeggen. Echt niet.’ 

Je zet met je collegetour dus aan tot denken? We mogen zelf kiezen welke richting op?

‘Graag. Er wordt bij mij al gauw een bepaalde richting uitgedacht. Er wordt mij een multiculturele meegaandheid toegedicht, waardoor ik van alles maar zou lopen te vergoelijken. Dat is helemaal niet zo.

Ik geloof in een sterke rechtsstaat waardoor je heel goed van elkaar kan verschillen, maar je zal mij nooit horen zeggen dat de sharia een goed idee is, want dat vind ik niet, of dat hoofddoekjes leuk zijn, want dat vind ik niet.

Maar dat is de beklemming van zo’n politiek imago, waar je individualiteit in wordt gesmoord.’ 

Wat zijn je verdere plannen?

‘De helft van de week ben ik bestuurder bij verschillende organisaties en daar verdien ik de kost mee. De andere helft van de week schrijf ik en ik werk samen met Robert, die documentairemaker is, aan het opzetten van een serie over terrorisme.

Ook denk ik aan een roman. Maar eerst maar even die theatertour.’  

Mag ik nog even terugkomen op dat eventuele burgemeesterschap van je?

‘Ja. Als je dictafoon uitstaat.’

Het werd nog een heel genoeglijke, interessante middag. 

FEMKE HALSEMA IN HET KORT

Femke Halsema (Haarlem, 1966) maakte carrière in de politiek, eerst bij de Partij van de Arbeid, later als fractievoorzitter en politiek leider van Groen Links. In 2010 stapte ze uit de politiek.

Sindsdien heeft ze verschillende bestuursfuncties gehad en gewerkt als docent en columnist. Daarnaast maakt Halsema tv-programma’s en schrijft zij boeken, zoals Pluche. Politieke memoires en Nergensland. Nieuw licht op migratie.

En na de zomer wacht deze mooie nieuwe uitdaging: Burgemeester van Amsterdam. Veel succes Femke!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in