Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dieuwertje Blok over haar gezin: 'Ik ging met elk kind op reis'

Nouveau journalist Esther Goedegebuure schreef een boek over moeders, met daarin ook Dieuwertje Blok. Die over haar gezin zegt: 'Ik ging met elk kind op reis.'

 Dieuwertje Blok

Hoe is Dieuwertje Blok als moeder? Ze vertelde het aan Nouveau journalist Esther Goedegebuure voor Esther's boek Moeders.

Dieuwertje Blok is moeder van zoon Mick en dochter Sam. Met de vader van de kinderen, fotograaf Peter de Bruin, is ze al lang niet meer samen. 'Mijn zoon Mick kan zich niet eens herinneren dat we samen waren, die was anderhalf” vertelde Dieuwertje eerder in een interview.

Toen eerst haar dochter en later haar zoon op het punt stond het nest te verlaten, nam ze hen een voor een mee op een grote reis. In die intieme setting, weg van het dagelijks leven, ging ze het gesprek aan.

Feedback

Dieuwertje: 'Ik zag het als een kans om ze te vragen of er dingen waren die ze nog wilden uitpraten. Ik heb ze echt heel direct om feedback gevraagd en vooraf duidelijk gemaakt dat ze alles tegen me mochten zeggen. Dat ik ertegen zou kunnen, ook als er dingen benoemd moesten worden die ik fout heb gedaan.

Ik heb ze gezegd dat ik altijd alles met de beste bedoelingen heb gedaan, maar dat ik echt wel weet dat ik steken heb laten vallen. Ik was op alles voorbereid, dacht vooral dat het zou gaan over de scheiding. Maar gelukkig viel dat allemaal heel erg mee.'

Handreiking

Esther: 'Dieuwertjes handreiking zie ik als een ultieme uiting van liefde. Dat je je als ouder kwetsbaar durft op te stellen is een cadeau voor een kind.

Haar verhaal zette me heel concreet aan tot het interviewen van mijn eigen drie kinderen. Een voor een nam ik ze mee naar een cafeetje waar we uren kletsten over hun jeugd, mijn rol als opvoeder en dat wat ik misschien best anders had kunnen of mogen doen.

Net als de kinderen van Dieuwertje waren ze helemaal niet zo kritisch als ik vooraf had verwacht. Ook niet na stevig doorvragen. Het leverde drie prachtige gesprekken op die vooral over liefde en vertrouwen gingen. Allemaal dankzij Dieuwertje dus. Dank je wel Dieuwertje.'

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Interviews
  • BrunoPress / ArjoFrank Fotografi