Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Daphne Deckers over haar moeder: 'Ze verlangde naar een bohemian leven'

Mooi interview met schrijfster en actrice Daphne Deckers over de invloed van haar moeder: 'Ze verlangde naar een bohemian leven.'

Daphne Deckers en haar moeder Miep

Zorgethicus Doret van der Sloot interviewt vrouwen over de invloed die de zorg van hun moeder op hun carrière heeft gehad. Ditmaal Daphne Deckers over haar moeder Miep: 'Bij haar is liefde een werkwoord.'

 'Met de wind vol in de zeilen heb ik – even afkloppen – een ongelooflijk mooie carrière kunnen maken. De afgelopen vijfentwintig jaar zijn er meer dan een miljoen van mijn boeken verkocht, mijn laatste kinderboek Vrienden maken wordt ook in China, Duitsland, Amerika en Engeland uitgegeven."

Dromen waarmaken

"En eerlijk is eerlijk, het voelt als een grote verantwoordelijk­heid om mijn dromen ook echt waar te maken. Mijn oma, moeder en tantes zijn met eenzelfde potentie geboren, maar hadden niet de ruimte en gelegenheid om daar iets bijzonders mee te doen.

Mijn moeder is geboren als vierde kind in een Maastrichts arbeidersgezin van zes. Ze overleefde maar net de kroep, een zeer ernstige bacteriële infectie. Iedere dag ging mijn oma naar het ziekenhuis, steeds trof ze op de afdeling één baby minder aan. Uiteindelijk bleef alleen haar Miep over, een overlever.

Beperkte middelen

Het leven van mijn oma moet ongeloof­lijk zwaar zijn geweest. In het rooms-katholieke zuiden werden veel kinderen verwacht, die met zeer beperkte middelen moesten worden grootgebracht. Daar hoor je de vrouwen in mijn familie nooit over klagen.

Dat is trouwens niet helemaal waar, mijn moeder heeft wel degelijk een klacht over haar jeugd. Ze wilde graag studeren, maar moest naar de nonnenschool. Het enige wat ze daar 'leerde' was het wassen en strijken van linnengoed dat door rijke klanten aan de poort werd afgeleverd.

Nonnen? Bohemian!

Ze kan nog steeds woedend worden als ze vertelt over de helse druk waaronder de nonnen meisjes zoals zij lieten werken. Het is dus volstrekt logisch dat Miep ver­langde naar een minder conventioneel, 'bohemian' leven.

Toen ze tijdens carnaval aanliep tegen een knappe student, met de baard en snor van een kunstenaar, viel ze daar natuurlijk als een blok voor. Achteraf durf ik wel te zeggen dat het leven met mijn vader haar toch niet de uitweg heeft geboden waarnaar ze ten diepste verlangde.

Ik heb altijd mijn eigen plan getrokken. Toen ik tien jaar was, kochten mijn ouders een grote boerderij in het kleinste dorp van Nederland. Wanneer ik mijmerend uit mijn raam keek, wist ik dat er veel meer moest zijn dan ons kleine leventje op het platteland. Ik droomde over een bestaan in de schijnwerpers."

Verder lezen?

Nouveau

Je vindt het hele verhaal van Daphne over haar moeder in de nieuwe Nouveau, die vanaf vandaag overal verkrijgbaar is. Online bestellen kan ook, het nummer wordt dan zonder verzendkosten naar je opgestuurd.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Interviews
  • Privéfoto Daphne Deckers