Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Cisca Dresselhuys in gesprek met Dwight van van de Vijver

Na een tv-optreden bij Humberto Tan veranderde het leven van politieman Dwight van van de Vijver (39) compleet. Inmiddels maakt hij documentaires, Cisca Dresselhuys gaat met hem in gesprek.

Dwight van van de Vijver

Na een tv-optreden bij Humberto Tan veranderde het leven van politieman Dwight van van de Vijver (39) compleet.

Inmiddels maakt hij al vier jaar documentaires voor de EO. Zijn vrijheidsdrang is groot - net als die van zijn moeder, die op haar 72ste besloot van zijn vader te scheiden.

Dwight over zijn moeder

Volgens Dwight is zijn moeder Madeline Lie-A-Lien een overbezorgde moeder en oma, wat hij gezien haar achtergrond best begrijpelijk vindt. 'Als oudste van negen kinderen trad ze in haar jeugd vaak al op als een soort tweede moeder voor haar zusjes en broers.

Ik heb die zorgzaamheid wel een beetje van haar geërfd; als politieagent in Utrecht liet ik soms jonge mensen zonder dak boven hun hoofd bij me thuis op de bank liet slapen. Toch ben ik me gaan verzetten tegen haar zorg, die soms in bemoeizucht ontaardt. Ze probeerde een moederskind van me te maken. Ik was de jongste en haar enige jongetje, dat ze erg onder haar vleugels hield.

Op m'n achttiende heb ik me losgemaakt door het huis uit te gaan. Het voelde alsof ik er geen lucht meer kreeg. Ik wilde naar de VS om het daar in de sport te gaan zoeken. Dat is het niet geworden. Ik ben zelfs in haar voetsporen getreden door naar de pabo te gaan. Net als zij zou ik onderwijzer worden, maar uiteindelijk heb ik een andere afslag genomen door naar de politieacademie te gaan.

Dwight van van de Vijver | Privéfoto

Als meisje zat mijn moeder op een streng nonneninternaat in Paramaribo. Daar werd ze vaak opgesloten in een kast omdat ze te veel praatte. Daarna ging ze huilend naar bed. Dat moeten vreselijke jaren voor haar geweest zijn. Ze was er 'uit bescherming' heen gestuurd door haar moeder en oma; een man uit haar omgeving kon niet van haar afblijven. Het fijne weet ik daar niet van, daar werd in onze cultuur niet openlijk over gepraat.

Toen ze begin twintig was, kwam ze als pasgetrouwde vrouw met mijn vader naar Nederland. Hij ging verder studeren voor jurist, zij zat in haar eentje in een flat in Schiedam, in een koud land, zonder uitgebreide familie om zich heen. Af en toe viel ze in op scholen in de buurt.

Interviews
  • Dwight van van de Vijver | EO