Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Heftig: Freek de Jonge vertelt dat hij recent is geopereerd aan een kankergezwel

Het heeft een enorme impact gehad op zijn lijf.

freek de jonge

Freek de Jonge (79) had gisteravond heftig nieuws te melden in het tv-programma Over Leven van omroep Human. Vorig jaar is hij namelijk ernstig ziek geweest en aan een kankergezwel geopereerd.

Gezwel

De ziekte werd ontdekt toen de de cabaretier vorig jaar een arts bezocht voor prostaatproblemen. Naast een vergrote prostaat, werd er ook een gezwel aangetroffen. Flink schrikken, voor Freek. "De uroloog die tot de conclusie kwam dat er op mijn maagwand een gezwelletje zat, schrok zich kapot", zegt de cabaretier in het tv-programma.

Hij moest geopereerd worden. Ondanks dat het een best ingrijpende ingreep was, was hij niet bang voor de uitkomst van de operatie. "Waarom zou het erg zijn geweest als het afgelopen was?", stelt hij. "Het is onze hoogmoed om maar door te willen leven. Was ik tien, twintig jaar jonger was ik misschien wel de strijd aangegaan."

Optredens

Sinds de operatie is Freek wel iets bewuster gaan leven. "Ik heb minder vertrouwen dan twee jaar geleden in het bestaan, in alles wat ik doe en in mijn lijf. Ik realiseer me nu hoe ongelooflijk ik zestig jaar zo sterk en zo onbedreigd heb geleefd. Dat is weg, ik voel me kwetsbaar: van het moment van opstaan tot het moment naar bed gaan."

Onlangs kreeg hij tijdens een optreden in Theater DeLaMar een black-out. "Ik was het kwijt", zegt hij. "Je stem gaat gewoon door. En het publiek denkt niet ‘wat raar, hij slaat wartaal uit’, maar ‘het zal wel zo horen’. Mijn vrouw Hella zat achter in de zaal. Die riep ik op een gegeven moment toe: waar ben ik? Zij begreep onmiddellijk dat ik in het programma niet meer wist waar ik was."

Na een korte pauze besloot hij toch om het optreden af te maken. "Dat is dan toch de behoefte van de komiek die wil doen alsof hij volledig controle heeft over de situatie", vervolgt hij. "En er komt altijd wel weer een grap."

Personality
  • AD, Nu.nl
  • NL Beeld