Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zomergasten-kijkers omarmen Raven van Dorst massaal

'Ik kwam er bij de gynaecoloog achter dat ik hermafrodiet was.' Rockartiest, acteur en presentator Raven van Dorst was gisteravond te gast in Zomergasten en trok 662.000 kijkers. Van Dorst vertelde onder andere hoe hen (non-binaire mensen willen niet worden aangeduid als zij of hij maar als hen o...

Zomergasten-kijkers omarmen Raven van Dorst massaal

'Ik kwam er bij de gynaecoloog achter dat ik hermafrodiet was.'

Rockartiest, acteur en presentator Raven van Dorst was gisteravond te gast in Zomergasten en trok 662.000 kijkers. Van Dorst vertelde onder andere hoe hen (non-binaire mensen willen niet worden aangeduid als zij of hij maar als hen of die) er pas op latere leeftijd achter kwam dat hen hermafrodiet was: "Ik moest dat eerst even zelf verwerken."

(c) Melissa Schriek / VPRO

Van Dorst heeft altijd gedacht dat er 'iets mis met me was', zo vertelde hen aan presentator Janine Abbring. Pas halverwege diens twintiger jaren kwam Raven er bij een bezoek aan de gynaecoloog achter 'hoe het echt zat', aldus de 37-jarige.

Ietwat in verlegenheid gebracht door Abbring besloot Van Dorst te vertellen hoe dat destijds ging. "Nou ja, whatever. Nou, ik was bij de gynaecoloog, want mijn ex-vriendin had heel lange nagels," zegt Van Dorst over de reden waarom hen een bezoekje aan de gynaecoloog bracht. "Want ik had pijn. Hij zei toen 'ik wil je graag onderzoeken, want ik heb nog nooit een hermafrodiet in mijn stoel gehad'. He? Wat? Oh, toen vielen er zoveel kwartjes, van o ja, dat is wat ik ben."

Volgens Van Dorst is er nooit echt duidelijk uitgelegd wat er op jongere leeftijd met hen is gebeurd. "Het is zo'n taboe-ding hè, dat hele proces van intersekse of hermafrodiet. Geboren worden in de jaren zeventig, tachtig, negentig. Geopereerd worden. Nooit meer wat over zeggen. Echt zo van: we gaan dit fixen, we kiezen vrouw of man. En daarna gewoon zwijgen, nooit meer over hebben."