Zó vierde Chantal Janzen haar moeders 75e verjaardag

Chantal Janzen

Afgelopen augustus mocht de moeder van Chantal Janzen 75 kaarsjes uitblazen, en dat werd afgelopen weekend dan eindelijk gevierd met de hele familie – alle ooms en tantes incluis. Met het eigen gezin hadden ze de verjaardag namelijk al gevierd in een salonbootje op de grachten.

Frisse tegenzin

Maar echt uitkijken naar het etentje deed Chantal van tevoren niet. Ze vreesde voor een saai diner waarbij haar broer haar uit ongemakkelijke gesprekken zou moeten redden.

“Ik had hen, mijn ooms en tantes, al zólang niet gezien dat ik er daarom een beetje tegenop zag. We wonen ver uit elkaar, ik ben vaak druk, zij zijn niet in de gelegenheid om ver te rijden. Ze zijn op één na allemaal tussen de 70 en 80, en niet dat dat hetgeen was waar ik tegenop zag, maar ik kon me een idealere zondagavond voorstellen. Ik denk dat ik ze voor het laatst heb gezien bij een uitvaart, en dat is al zeker zo’n 5 jaar geleden.

Maar goed, daar kwamen ze binnen, de één schuifelend, de ander kwiek: tante Leny met ome Herm, tante Anny, ome Jan, tante Marie-José, ome Peter, tante Gert en ome Harrie. Ze zagen er goed uit, wat me meteen hoop gaf voor de toekomst. Sommigen zonder geliefden, want helaas zijn tante Mieke, tante Franca, Ome Hay en ome Gijs al lange tijd niet meer in ons midden.

‘Je gaat wel naast mij zitten hoor’, zei ik nog tegen m’n broer. Je kent het wel, als je naar een verjaardag of familieding moet met familieleden die je vrijwel nooit spreekt: hoe lief iedereen ook is, je bent toch bang dat je in een gesprek beland met die ene oom of tante waar je net iets te hard voor moet werken omdat je ergens toch enige aansluiting mist of de interesses zeer ver uit elkaar liggen,” deelt ze op Instagram.

Humoristisch knap en gezellig

Gelukkig viel het allemaal reuze mee en heeft Chantal het uiteindelijk niet alleen reuze naar haar zin gehad, maar ook realiseerde ze zich door deze bijeenkomst hoe waardevol het is nog zoveel familieleden te hebben.

“Mijn broer heb ik niet één keer hoeven schoppen onder de tafel. Geen ‘red me’ seintje hoeven geven. Want ja, het was ontroerend. En confronterend ook. Want die vrouwen en mannen, de zussen en broers van je ouders, die ooit mijn humoristische knappe gezellige stoere tantes en ooms waren, zijn nu nog steeds humoristisch knap en gezellig, maar toch echt minder stoer. Wat brozer zijn ze nu. De één uiteraard wat meer dan de ander.

Maar wat ben ik blij dat ik gegaan ben. Want ik heb een fantastische dag gehad. Dus voor eenieder die wel ‘s denkt: pff moet ik nou écht naar die verjaardag van die ene kwebbelende tante of saaie oom: ja, ga erheen. Het is zoveel waard als je nog (veel) familieleden hebt. Straks, en vaak, is de volgende keer dat je een oud of ouder familielid ziet misschien op een begrafenis, dat zou toch echt zonde zijn? En als je niet in de gelegenheid bent om te gaan, bel dan. Of stuur ‘n mail, ‘n kaartje.

En stel dat niet uit. Je weet nooit wat er kan gebeuren, en al helemaal niet met ouderen. Het was een mooie dag, en ik heb m’n buik vol. Van het lekkere eten, want dat kunnen wij goed in Limburg, maar ook van liefde,” aldus Chantal. En zo is het maar net.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in