Richard Groenendijk vond zich met een gewicht van 112 kilo prima, tot hij drie jaar geleden hoorde dat hij diabetes heeft, besloot hij om een paar dingen anders te doen.
Met andere woorden: “In de snackbar een familiezak patat, twee kaassoufflés en kroketten bestellen en allemaal zelf wegstouwen. Een marsepeintaart of liter Häagen-Dazs als toetje" zat er niet meer in.
De cabaretier is inmiddels 23 kilo afgevallen. In het jubileumnummer van Linda vertelt hij hoe hij dat heeft aangepakt: "Ik deed eerst een eiwitdieet met van die zakjes, maar op de lange termijn is dat eigenlijk zonde van het geld."
Tegenwoordig stuurt hij meer op zijn gezonde verstand: "Als ik corpulent heb geluncht eet ik ’s avonds gewoon wat lichter.' Richard probeert ook zijn koolhydraatinname te beperken. Hij loopt ook bij een voedingsdeskundige, maar dat vindt hij niet zo leuk. 'Die zegt dan: geen gepaneerde schnitzels. Ach, je meent het, daar was ik zelf niet opgekomen. En vervolgens reken je 95 euro af, dus eigenlijk weet je zelf wel hoe het moet, hè?"
Hij leeft nu dan ook een stuk gezonder dan een paar jaar geleden: 'Als ik in het theater sta, wordt er tegenwoordig voor me gekookt. Biologisch, veel groente, heel weinig vlees, langzame koolhydraten." Hij doet ook aan krachttraining: "Ik ga er woedend heen en kom nog bozer terug, maar voel me wel fitter."
Zijn liefde voor lekker eten heeft Richard van huis uit meegekregen. 'Mijn moeder en ik zijn altijd bang dat er niet genoeg is.' Hij gaat ook nog regelmatig uitgebreid tafelen met vrienden. Richard is overigens geen wijnliefhebber en drinkt ook hooguit één keer per week gin-tonic. Hij kan namelijk slecht tegen alcohol: "Ik hang al in de kroonluchter van een halve kersenbonbon."
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- NLBeeld