Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Verdrietig nieuws: actrice Linda van Dyck (75) overleden

Actrice Linda van Dyck is zondag op 75-jarige leeftijd in haar woonplaats Amsterdam overleden. Ze werd twee jaar geleden getroffen door een herseninfarct.

Linda van Dyck

Actrice Linda van Dyck is zondag op 75-jarige leeftijd in haar woonplaats Amsterdam overleden. Dat heeft haar familie gezegd tegen persbureau ANP.

BrunoPress/Patrick van Emst

Linda Marianne de Hartogh, zoals Van Dyck eigenlijk heette, was dochter van acteurs Leo de Hartogh en Teddy Schaank. Wijlen acteur Ko van Dijk was haar stiefvader, met wie ze in 1960 voor het eerst op het toneel stond.

Aanvankelijk wilde Van Dyck helemaal niet acteren. Ze zong in een bandje en schreef onder meer teksten voor Ramses Shaffy en Boudewijn de Groot. In 1969 vertrok ze naar Zweden, waar ze vijf jaar lang samenleefde met regisseur Lasse Hallström.

NL Beeld | Linda met regisseur Ate de Jong

Toch bleek de aantrekkingskracht van het acteren groter dan ze dacht. "Zeker wat betreft spelen ben ik opgevoed door Ko van Dijk, mijn stiefvader", vertelde Van Dyck in 2015 in een interview met de Volkskrant.

"Tijdens de repetitie mocht je geen woord zeggen, anders draaide hij zich om en riep met die bulderstem: 'Je moet godverdomme niet praten, je moet kijken en leren!" Maar ze had ook een hechte band met Van Dijk. "We waren dief en diefjesmaat."

Vanaf 1973 richtte Van Dyck zich op een theater- en filmcarrière in Nederland. Zij speelde in talrijke succesvolle televisieseries, films en toneelstukken. Een van haar grootste successen was de rol van Tante Jans in Ciske de Rat. 

Daarnaast speelde zij in films als Het Gangstermeisje (1966), Twee vorstinnen en een vorst (1981), De grens (1984), In de schaduw van de overwinning (1986), Suzy Q (1999), Floris (2004) en Het schnitzelparadijs (2005). 

BrunoPress/Collectie Spaarnestad

Ook was zij te zien in series als De Lemmings en Zwarte Tulp. In 1982 werd Van Dyck naar aanleiding van haar rollen in Twee vorstinnen en een vorst en Ademloos uitgeroepen tot beste Nederlandse filmactrice. 

Koninklijke onderscheiding

In 2010, toen Van Dyck vijftig jaar in het vak zat, werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Twee jaar later werd de actrice genomineerd voor een van de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen, de Theo D'Or. Zij werd voor haar rol als Martha in Who's afraid of Virginia Woolf? genomineerd voor beste vrouwelijke hoofdrol.

BrunoPress/Patrick van Emst | Linda met Yannick van der Velde

2012 was tevens het jaar dat Van Dyck voor het laatst op de planken stond. Ze kreeg een burn-out. Van Dyck: "Ik had roofbouw op mezelf gepleegd. Al die jaren deed ik de ene productie na de andere, scripts lezen, bewerken, zware toneelrollen, alsof je energie onuitputtelijk is."