Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Toppop Yeah! Ad Visser is 75 jaar

'Ik kan iedereen afraden te gaan sporten.' De bril! Het lange haar! De funky kleren! Ad Visser, voor velen voor altijd Mr. Toppop, is vandaag 75 jaar geworden. Van harte! Ad begon als lid van een avant-garde popformatie, maar studeerde intussen wel degelijk marketing, iets waar hij later als best...

Toppop Yeah! Ad Visser is 75 jaar

'Ik kan iedereen afraden te gaan sporten.'

De bril! Het lange haar! De funky kleren! Ad Visser, voor velen voor altijd Mr. Toppop, is vandaag 75 jaar geworden. Van harte!

Ad begon als lid van een avant-garde popformatie, maar studeerde intussen wel degelijk marketing, iets waar hij later als bestuurslid van SIRE (Stichting Ideële Reclame) nog best profijt van had.

De Superclean Dreammachine was zijn eerste radioshow en werd een culthit vol progressieve muziek, poëzie en zijn eigen onnavolgbare stem: Visser kon via de speakers een speciale connectie met de luisteraars maken.

Maar hij is toch vooral bekend geworden door zijn werk voor televisie.

Tussen 1970 en 1985 presenteerde hij Toppop, destijds een van de weinig programma’s waarin je popgroepen kon zich optreden (lees: playbacken). Hier staat Ad (rechts) met de leden van Roxy Music.

Konden ze niet naar de studio komen, dan vloog een cameraploeg naar hen. Kwamen ze niet opdagen, dan danste Penney de Jager en haar showballet het nummer vol.

Ook maakte hij achttien jaar lang in heel Europa Big Art Performances, waarin technologie een grote rol speelde. In hetzelfde genre: Brainsessions en de Kama Sutra Experience, muziek die de hersenactiviteit volgens hem zou beïnvloeden.

Ad werkt nog volop en zegt zit fit te voelen. Waar veel van zijn leeftijdsgenoten roepen dat gezond eten en sporten het allerbelangrijkste is om je goed te blijven voelen, zegt de presentator en kunstenaar in gesprek met De Telegraaf dat hij iedereen kan afraden te sporten.

"Ik heb een voorbeeld dat dat aantoont. Bij mij in de klas zat vroeger Mart Smeets. Hij was de supersportjongen met zijn basketbal, terwijl ik nóóit naar gym ging. Tegenwoordig vertelt Mart zelf hoe stroef hij loopt", aldus Visser.

Volgens de Toppop-maker sloopt topsport je lichaam. "De bedoeling is toch niet om te vlammen tot je dertigste en dan last te krijgen?"

'Ik heb geen chemische circusvoorstelling nodig, er gebeurt genoeg in mijn hoofd'

Wel eet Visser gezond: lekkere dingen eet hij met mate en hij "propt" niet. "In een jaar tijd drink ik misschien zes biertjes. Wijn vind ik niet te drinken." Drugs heeft hij nooit interessant gevonden. "Al toen de eerste hasj in de jaren zestig in Amsterdam werd verkocht. Ik heb geen chemische circusvoorstelling nodig, er gebeurt genoeg in mijn hoofd."

Zijn nieuwste project heet ‘Meedogenloos’ (Casanova, Gainsbourg & Dali), 3 Songs 3 levens! Mooie dag gewenst, Ad!

Foto's (c) Brunopress, Nationaal Archief, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in