Sigrid Kaag: 'Ik wil premier worden'

Sigrid Kaag: 'Ik wil premier worden'

Portret van de minister die lijsttrekker D66 wil worden.

Intellect, allure en een vrouw van de wereld: Sigrid Kaag (59), nu minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, heeft zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van D66.  

"Omdat ik – meer dan ooit – geloof dat wij nodig zijn", zegt Kaag. "Het zijn onzekere tijden. Allemaal zoeken wij houvast, een gezamenlijke basis. En al heb ik niet alle antwoorden, één ding weet ik zeker: het moet anders. Het moet beter. Het is tijd."

Sigrid Kaag: 'Ik wil premier worden'

Kaag - getrouwd met een tandarts, vier kinderen, hier staat ze op de foto met haar dochter Inas -  zegt zich te willen gaan focussen op drie onderwerpen: het bouwen aan een tolerantere samenleving, een sterkte positie voor Nederland binnen Europa met een open blik op de wereld en Nederland sterker uit de crisis leiden. Over dat laatste is ze realistisch: "Mensen zullen lang in onzekerheid leven. Ik heb niet alle antwoorden, maar dat heeft niemand, als ze eerlijk zijn."

Sigrid Kaag: 'Ik wil premier worden'

Het is veelbelovend nieuws, want pragmatische Kaag (hier in 2019 met koningin Máxima) kan wel wat: ze spreekt zes talen, waaronder Arabisch, heeft een wereldwijd netwerk, flair, een aanbevelingsbrief van Obama op zak en werd ooit getipt als secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Ze staat bekend als iemand echt gelooft in de democratische rechtstaat en als iemand die liever niet polariseert, maar eerder verbindt en is doelgericht ("Ze probeert haar doelen te bereiken en als je in de weg staat, walst ze over je heen. Dat vindt niet iedereen leuk, maar dat heb je nodig om iets te bereiken").Ze is ook heerlijk geëmancipeerd: "Vrouwen moeten niet op hun beurt wachten, dat doen mannen ook niet."

Sigrid Kaag: 'Ik wil premier worden'

Ze is goed in empowerment van andere vrouwen en vindt dat vrouwen niet in de rol van 'cheerleader' moeten vervallen. "Vrouwen moeten uitstralen dat ze heel wat te bieden hebben",  zegt ze in de Volkskrant. "Wees niet bang voor afwijzingen. Vat die niet persoonlijk op. Ik ben zo vaak afgewezen in mijn loopbaan, maar altijd kwam er iets mooiers voor in de plaats."

Sigrid Kaag: 'Ik wil premier worden'

Sigrid had een indrukwekkende internationale carrière als topdiplomaat voor onder meer de Verenigde Naties en de OPCW, was jarenlang VN-gezant in Libanon ('Tough cookie met veel charme') en toezichthouder op het verbod van chemische wapens. En de afgelopen drie jaar moeten als een masterclass Den Haag voor haar zijn geweest, wat haar in ieder geval een redelijke kans geeft om de eerste vrouwelijke premier van Nederland te worden.

Sigrid Kaag: 'Ik wil premier worden'

Of dat gaat lukken? Nederland leerde haar in 2017 pas wat beter kennen: ze woonde 23 jaar elders voor ze hier terugkeerde in een kabinetspost. Niet alleen het land en het leven was in die periode verandert, ook Den Haag. Zoals GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik het uitdrukte: "Zij is als diplomaat haar hele leven bezig geweest verschillen tussen mensen en partijen kleiner te maken, zodat je met elkaar verder kunt. In de politiek worden verschillen juist groter gemaakt."

Het helpt niet dat Kaags politieke instincten aan de elitaire kant zijn en dat nog moet blijken of mensen buiten het 'wereldje' zich in zullen kunnen herkennen. Wel pikt ze dingen snel op, is ze een goed spreker én heeft ze altijd een goed verhaal. Kern van haar boodschap richting lijstrekkerschap (D66 kiest later dit jaar de lijsttrekker op een partijcongres):  Kaag wil de verdeeldheid in de samenleving doorbreken. Verder zegt ze een einde te willen maken "aan de uitsluiting die te veel mensen ervaren" en de rol van Nederland in Europa versterken. "Weer echt met een open blik naar de wereld te kijken".

Foto's (c) Nouveau, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in