Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Shakira en nóg 9 steenrijke belastingzondaars

Onwetendheid is geen argument om geen inkomstenbelasting te betalen, daar kwamen ook Shakira en nóg 9 steenrijke belastingzondaars achter.

Shakira (2nd L) leaves the High Court of Justice of Catalonia

Zangeres Shakira heeft een schikking getroffen met de Spaanse belastingdienst in een fraudezaak die draait om miljoenen. Volgens de rechter heeft de zangeres "de gevangenis ingeruild voor boetes".

Als onderdeel van de schikking betaalt Shakira in ieder geval 14,5 miljoen euro, een bedrag dat ze zou hebben ontdoken. Daarnaast gaat ze akkoord met boetes van in totaal ruim 7,7 miljoen, onder andere om een gevangenisstraf van drie jaar te voorkomen.

Haastig akkoord

Shakira zou in deze fraudezaak 14,5 miljoen euro hebben achtergehouden tussen 2012 en 2014, waarvoor maandag de eerste zitting was in de rechtbank van Barcelona. In een verklaring zegt ze dat ze haar kinderen de rechtszaak wil besparen.

Celebs zijn 'vergeetachtig' 

Ze is niet de eerste en zal ook vast niet de laatste ster zijn die in de problemen komt met de Belastingdienst. Aangifte doen is taaie kost en alleen iemand als Omtzigt wordt opgewonden van de Belastingwet.

Bekende namen met heel veel geld hebben vaak mensen in dienst die ervoor moeten zorgen dat ze daar zo veel mogelijk van overhouden. Spaanse media melden dat Shakira bijvoorbeeld meerdere brievenbusfirma's heeft gebruikt om te profiteren van gunstige belastingregels, waaronder een in Amsterdam.

Soms is het echter ook gewoon struisvogelgedrag en zitten celebs zo in hun eigen bubbel dat het blijkbaar niet in ze opkomt dat ze gewoon belastingplichtig zijn. Zoals...

Lauryn Hill

Zangeres Lauryn Hill had ondanks riante inkomsten een betalingsachterstand van $ 1,8 miljoen en moest drie maanden brommen.

Sophia Loren

Sophia Loren zat 17 dagen van een celstraf van dertig dagen uit vanwege gedoe met de belasting.

Martha Stewart

Martha Stewart werd niet alleen veroordeeld voor beurshandel met voorkennis, maar kampte ook met een belastingachterstand van $ 220.000. Ze dacht dat ze die niet hoefde te betalen omdat ze de helft van het jaar in Connecticutt en niet in de staat New York woonde. De rechter was niet onder de indruk van dat argument.

Nicolas Cage

Nicolas Cage betaalde in zijn carrière naar eigen zeggen meer dan $ 70 miljoen aan belasting, maar zag ook kans een belastingschuld van $ 14 miljoen. De cel bleef hem bespaard, maar hij moest wel de ene na de andere prakfilm aannemen om met terugwerkende kracht zijn schuld af te lossen.

Toni Braxton

Zangeres Toni Braxton is notoir bij de Amerikaanse belastingdienst, waar ze al meer dan twintig jaar een problematische relatie heeft. Toen ze een schuld van $ 400.000 aan Uncle Sam had afgelost, vergat ze blijkbaar weer aangifte te doen en kreeg prompt een aanslag van $ 550.000 over haar inkomsten van recentere jaren. Dat schiet natuurlijk niet op.

Leona Helmsley

Socialite Leona Helmsley, ook bekend als de Queen of Mean, werd veroordeeld tot 18 maanden cel voor het verduisteren van $ 1 miljoen aan belastinggeld. Gezien het feit dat haar vermogen zo'n $ 4 miljard was, is het onbegrijpelijk dat ze de gevangenis verkoos boven betalen. Maar zoals ze volgens haar dienstmeisje zei: "Wij betalen geen. Alleen gepeupel betaalt belasting."

Marc Anthony

Zanger Marc Anthony stond voor $ 2,5 in het krijt bij de belasting en beweerde 'geschokt' te zijn omdat iemand anders zijn boekhouding deed. Plausibel verhaal, ware het niet dat hij drie jaar later nog eens twee achterstallige aanslagen kreeg, samen goed voor $ 3,4 miljoen. Dat was onroerend goed belasting over zijn landgoed op Long Island en in dit geval was hij een gewaarschuwd mens.

Isabelle Adjani

De zaak tegen Isabelle Adjani loopt nog. Zij wordt ervan verdacht inkomsten niet te hebben aangegeven en meer dan 100.000 euro te hebben weggesluisd via een offshore bedrijf.

Wesley Snipes

Acteur Wesley Snipes leidt deze trieste lijst. Hij hield $ 7 miljoen dollar achter en draaide onverbiddelijk drie jaar de cel in.  Volgens de Amerikaanse belastingdienst krijgen ze nog $ 23,5 miljoen aan achterstallige betalingen van hem.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Celebs
  • Getty Images | Shakira na haar schikking bij de rechtbank