Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Sam Neill komt met verdrietige update over zijn gezondheid

Jurassic Park acteur Sam Neill komt met hartverscheurende update over zijn gezondheid: 'Ik ben absoluut niet bang voor de dood.'

Sam Neill 2019

'Ik ben niet erg geïnteresseerd in mijn kanker.'

De Nieuw-Zeelandse acteur en regisseur Sam Neill, vooral bekend van zijn rollen in de Jurassic Park-films, heeft een update gegeven over zijn gevecht met kanker.

De 75-jarige Neill onthulde eerder dit jaar in zijn memoires dat hij was gediagnosticeerd met stadium drie bloedkanker. Inmiddels heeft hij vertelt dat de chemotherapie niet heeft gewerkt, "maar ik ben absoluut niet bang om te sterven."

Chemo

Met de publicatie van zijn memoires, Did I Ever Tell You This?, in maart van dit jaar, onthulde Neill voor het eerst dat hij ziek was (' non-Hodgkin blood cancer, angioimmunoblastic T-cell lymphoma') en chemotherapie onderging.

Remissie

De chemo was al na drie maanden niet meer effectief voor zijn soort kanker, zodat er een zeldzaam medicijn werd ingezet. De acteur heeft nu elke twee weken een infuus nodig, maar verbazingwekkend genoeg lijkt het medicijn voor hem te werken en hij is al twaalf maanden in remissie.

Grimmig

In Australian Story vertelt Neill dat de dagen na zijn behandelingen met het medicijn 'erg grimmig en deprimerend' zijn, omdat ze hem het gevoel geven alsof hij tien rondes in de boksring heeft gevochten.

Hoewel hij weet dat de behandelingen hem 'in leven houden', is hij vastbesloten niet te veel tijd aan zijn ziekte te besteden. "Ik weet dat ik het heb, maar ik ben er niet echt in geïnteresseerd", zo zegt hij. "Ik heb er geen controle over. Als je er geen controle over hebt, hou je er dan niet mee bezig."

Tien dagen respijt

Neill beseft dat hij, nadat de effecten van zijn behandeling zijn uitgewerkt, steeds tien dagen de tijd heeft om van zijn leven te genieten voordat hij weer naar het ziekenhuis moet voor zijn volgende infuus. "Tien dagen", zei hij. "Tien dagen waarin ik me niet levendiger of blijer zou kunnen voelen over het feit dat ik kan ademen en naar een blauwe lucht kan kijken".

Sam heeft echter ook van artsen te horen gekregen dat er een moment zal komen waarop ook dit medicijn niet meer zal werken, en hij geeft aan dat hij daarop voorbereid is.

'Verre van bang'

Hij noemde het vooruitzicht van doodgaan 'vervelend', omdat hij het gevoel heeft dat hij nog meer te doen heeft in het leven, maar nadat hij na zijn diagnose diep had nagedacht over de sterfelijkheid, is hij nu 'verre van bang voor de dood'.

"Ik ben er klaar voor, en ik denk dat ik wat goede dingen heb gedaan," Niet alles was goed, we hebben allemaal spijt van dingen, maar ik denk dat ik met mezelf kan leven en dat ik dood kan gaan en er oké mee kan zijn," aldus Neill.

Hij wil de tijd die hij nog heeft ('Ik leef nu tegen de klok in, alles is onzeker') optimaal gebruiken en houdt zich weer voorzichtig bezig met acteren en volop met zijn vier kinderen en acht kleinkinderen en het maken van wijn in zijn eigen biologische wijngaarden.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Celebs
  • Getty Images