Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Oprah: "Het leven is één groot klaslokaal"

Oprah Winfrey over de 5 momenten die haar leven veranderden Al meer dan dertig jaar is Oprah Winfrey een cultureel icoon, niet alleen dankzij haar talkshow, maar ook door de vele manieren waarop ze meisjes en vrouwen heeft gesteund om sterker in hun schoenen te staan. Eerder dit jaar werd ze 65, ...

Oprah: "Het leven is één groot klaslokaal"

Oprah Winfrey over de 5 momenten die haar leven veranderden

Al meer dan dertig jaar is Oprah Winfrey een cultureel icoon, niet alleen dankzij haar talkshow, maar ook door de vele manieren waarop ze meisjes en vrouwen heeft gesteund om sterker in hun schoenen te staan. Eerder dit jaar werd ze 65, momenteel is ze bezig met de voorbereidingen voor haar 2020 Vision Tour (focus op mind, body & spirit voor de beste versie van jezelf). People Magazine vroeg haar naar de vijf ijkpunten in haar leven.

Verhuizen van Milwaukee naar Nashville

Als kind woonde Oprah bij haar moeder in een achterstandsbuurt van Milwaukee, als jonge tiener werd ze naar haar vader in Nashville gestuurd. "In Milwaukee zat ik vast in een wereld waarvan ik zag hoe vreselijk die was," zegt ze. "Was ik niet weggegaan uit Milwaukee, dan zou niets hetzelfde zijn geweest. Ik denk dat ik dan op mijn 56ste was gestorven. Ik denk dat ik dan tweehonderd kilo zou wegen. Ik denk dat ik dan diabetes had gehad. Ik had vast ook een te hoge bloeddruk gehad."

Sensatie-televisie afzweren

In 1989 nam Oprah een grote gok door sensatie door sensationele gasten uit haar show te schrappen. "Het was eerst de KKK skinhead show," zegt ze over de aflevering waarbij gasten elkaar meerdere keren te lijf gingen. "En toen de show met een man, zijn vrouw en zijn maîtresse. Destijds dachten de producers dat dit de beste boeking was die we ooit zouden krijgen. We dachten: 'Hij heeft ingestemd met zijn vriendin te komen? Ongelofelijk.' En toen was er het moment waarop die man tegen zijn vrouw zei: 'Weet je wat het is? Je kunt er niets meer aan doen, want mijn vriendin is zwanger.' We waren live, de producers noch ik wisten dat hij dat zou gaan zeggen. Het is een van de dingen waar ik me het meeste voor schaam, maar het is ook een schaamtevol moment dat me in staat stelde om de toon van de show te verleggen, omdat ik dit nooit meer iemand wilde aandoen. Als ik dat niet had gedaan, zou ik niet zo lang op tv te zien zijn geweest.

Fouten accepteren en ervan leren

"Dit is wat ik voortdurend tegen mensen zeg: niets gebeurt voor niets. Er is geen beroerd moment waar je niet van leert en wat je later te pas komt. Het leven is één groot klaslokaal." Deze foto met Nelson Mandela, die ze zeer bewonderde en die haar 'altijd inspireerde', is uit 2000.

Geen kinderen krijgen

In 1968 leerde Oprah Stedman Graham kennen, de man die ze als haar partner beschouwt, maar waar nooit mee is getrouwd en ook geen kinderen mee heeft gekregen. "Er was ooit een moment dat ik een in Chicago een buurappartement kocht omdat ik dacht: als we trouwen, moet ik de ruimte voor kinderen hebben," zegt Winfrey. "Maar ik zag in mijn werk zoveel mensen met wie het niet goed ging, omdat hun vaders en moeder zich niet bewust waren van het feit dat ouders zijn een heel serieuze baan is. Ik heb niet de gave die andere vrouwen hebben, om me op één ding te richten. Daarom heb ik, door de jaren heen, niets dan respect heb gekregen voor vrouwen die ervoor kiezen om thuis te blijven voor hun kinderen, omdat ik geen idee heb hoe je dat de hele dag volhoudt. Niemand geeft die vrouwen de waardering die ze verdienen."

Stoppen met de Oprah Winfrey Show

Het was een enorme beslissing om na 25 jaar een punt te zetten achter de Oprah Winfrey Show. "Weet je wie er in die periode het beste voor me was?" zegt Oprah. "Stedman. Hij zei: 'Je bent niet zover te komen om alles af te laten schrijven vanwege het besluit om een eigen zender op te richten. En of dat nu wat wordt of niet, je zult altijd een leven hebben."

Foto's (c) ANP, Oprah Winfrey 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in