Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Olcay Gulsen over haar burn-out: 'Elke avond huilen en knakworstjes uit blik'

Olcay Gulsen werd rond haar 35ste getroffen door een zware burn-out: 'Elke avond huilen en knakworstjes uit blik eten.'

Olcay Gulsen 2023

Olcay Gulsen (43) was zaterdagavond te gast in Sterren op het Doek en vertelde openhartig over hoe haar burn-out er enkele jaren geleden diep inhakte.

"Ik besefte: ik heb dit allemaal en ik ben ongelukkiger dan ooit”, zegt Gulsen, die daarmee doelde op de dure spullen die ze in die tijd kocht.  toentertijd kocht. Gulsen had een heftige jeugd, haar vader is schizofreen en er was sprake van huiselijk geweld. "Ik ben misschien wel ongelukkiger dan dat meisje dat niets te eten had," besefte ze tijdens haar burn-out.

Burn-out en balans

Olcay begon tijdens haar burn-out met het opmaken van de balans, zo vertelt ze. "Ik ben heel diep gegaan voordat ik bij dat punt kwam," zegt ze en meldt ook dat ze eerder last had van 'onverzadigbaarheid' en 'ontevredenheid', ook als ondernemer (denk aan haar label Supertrash).

Haar succes leidde ook tot een onverantwoorde situaties. "Ik stond nooit stil bij de successen die ik had, want ik was alweer bezig met iets anders onhaalbaars." 

Onverzadigbaarheid

Ze vond dat niet verantwoord voor een meisje dat zelf in armoede is opgegroeid. "Ik vind het onverantwoord als je heel jong bent en dat er dan een soort onverzadigbaarheid of ontevredenheid in je kruipt. Ik werd er helemaal niet blij van."

En zo sloop de burn-out erin, rond haar 35ste: "Het sluimerde erin. Ik werd steeds ongelukkiger. Ik was op een gegeven moment oververmoeid. En dan kan je ook niet meer heel helder nadenken. Ik had gewoon een zware burn-out. Ik kon niet meer blij zijn."

Stortvloed aan emotie

"Opeens was het een soort van stortvloed aan emotie. Ik denk dat ik gewoon anderhalf jaar lang iedere avond heb gehuild en ik at knakworstjes uit blik." Uiteindelijk was ze zo oververmoeid dat ze in het bijzijn van een belangrijke zakenrelatie in huilen uitbarstte. "En ik kon ook niet meer stoppen met huilen."

Negatieve gedachten

In die periode dacht ze heel negatief over zichzelf:  "Ja, toen vond ik opeens alles lelijk en naar, weet je? Wat ben je een lelijk mens en je bent er helemaal niet geweest voor je familie. En je hebt altijd geprobeerd je schuld af te kopen. Ja, toen zag ik ook een hele andere egoïstische kant. Ik dacht altijd dat ik heel hard aan het werk was geweest om voor mijn familie te zorgen. Maar ik had ze eigenlijk gewoon best wel verwaarloosd."

Eenzaamheid

"Ik was heel eenzaam, ja. Heel eenzaam. Ik denk ook, als ik terugkijk, dat als ik eerder hulp had gezocht, dat ik er ook veel eerder uit was gekomen."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Celebs
  • Brunopress/Patrick van Emst