Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Nelli Cooman: 'Ik ben zó gelukkig zonder de topsport'

Inmiddels 50+, maar nog altijd hartstikke fit. Dit interview is eerder verschenen in onze Happy 50-special, die je hier kunt bestellen. Ze koesteren de herinneringen aan overwinningen en juichend publiek, maar genieten intens van hun herwonnen vrijheid. Hoe ervaren voormalig sportkampioenen het l...

Nelli Cooman: 'Ik ben zó gelukkig zonder de topsport'

Inmiddels 50+, maar nog altijd hartstikke fit.

Dit interview is eerder verschenen in onze Happy 50-special, die je hier kunt bestellen.

Ze koesteren de herinneringen aan overwinningen en juichend publiek, maar genieten intens van hun herwonnen vrijheid. Hoe ervaren voormalig sportkampioenen het leven boven de 50? Nelli Cooman (56) vertelt.

Ze werd negentien keer nationaal, zes keer Europees en twee keer wereldkampioen op de 60 meter. Ze zette én zet zich altijd in voor haar medemens, bijvoorbeeld voor de Special Olympics en met haar Nelli Cooman Games. Op straat wordt ze nog altijd herkend, maar vooral 'door die andere topprestatie, op sociaal gebied.'

Kijk jij anders naar ouder worden door je verleden in de sport?

"Nee, maar ik heb wel een andere kijk op het leven. Ouder worden zegt mij niet zoveel. Sommige dertigers vinden zichzelf ook oud. Ik denk dan: ik kan alles nog, ik beweeg nog. Wat is dan eigenlijk oud? Maar doordat ik altijd heb gesport op hoog niveau, heb ik wél mijn belangrijkste levensles geleerd. Namelijk: concurreer niet. Jaloezie heeft geen plek in mijn leven. Je moet een ander altijd iets gunnen. Of ik dat pas na de topsport heb geleerd? Nee, dat niet. Ik heb dat altijd heel gescheiden gehouden. Op de baan konden anderen me aan de kont roesten. Maar daarbuiten was ik wel sociaal, niet egocentrisch. Je moet dat los kunnen laten, dat is niet iets voor het dagelijks leven. winnen doe je met een lach, verliezen ook. En ondertussen denk je dan: next time I’ll kick your ass.”

Wat was jouw belangrijkste les in je fifties?

“Dat ik me echt niet zonodig meer hoef te bewijzen voor de buitenwacht. Ik sloof me niet meer uit, voor niemand. Ik ben Nelli Cooman, ik geloof dat ik me wel bewezen heb, haha.”

Sport je nog veel?

“Ik ben nog heel erg sportief, en dat komt niet helemaal vanzelf. Ik heb een fietsongeluk gehad waardoor ik niet meer kan hardlopen of autorijden. Ik heb dus een beperking. Maar ik kijk naar de dingen die wel kunnen. Ik wandel drie à vijf keer per week anderhalf uur, en dan gemiddeld bijna tien kilometer per uur. Dat is zó lekker, veel lekkerder dan joggen. Ik doe het in de polders in Zeeland, waar ik woon. Uitgestrekte vlaktes. Mijn leven is niet rustiger geworden, wel heel anders. Ik ben zó gelukkig zonder de topsport.”

Wat is jouw gouden tip voor een fit leven na de vijftig?

“Van jezelf houden, blijven bewegen, en vooral niet mee willen met de massa. Je hebt niets te bewijzen, doe gewoon waar jij je goed bij voelt. Leeftijd is zo nietszeggend ook. Ik voel me soms twintig en als ik mijn dag niet heb soms honderd. Regelmatig denk ik: hoe oud word ik nou? Ik ben BLIJ dat ik al 56 ben.”

Wat betekent happy fifty zijn voor jou?

“Ik ben op mijn gelukkigst door mijn geloof in God, dat geeft veel geluk. En door mijn gezin. Ik ben een gelukkig mens. Ik vier het leven echt. Je geen zorgen maken, daar word je vanzelf gelukkig van.”

Beeld: Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in