Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Miss Universe is aan een make-over toe

Na 70 jaar worden de regels aangepast. Miss Universe, de bekendste beautycontest ter wereld, gaat (eindelijk) de regels aanpassen. Wie wil meedoen, moet tussen de 18 en 28 zijn, ongehuwd zijn en mag geen kinderen hebben. Wie wint mag in het jaar daarop bovendien niet trouwen of zwanger worden. 'N...

Miss Universe is aan een make-over toe

Na 70 jaar worden de regels aangepast.

Miss Universe, de bekendste beautycontest ter wereld, gaat (eindelijk) de regels aanpassen. Wie wil meedoen, moet tussen de 18 en 28 zijn, ongehuwd zijn en mag geen kinderen hebben.

Wie wint mag in het jaar daarop bovendien niet trouwen of zwanger worden. 'Niet meer van deze tijd', oordeelde  Mexicaanse Andrea Meza, Miss Universe 2020. "Een paar mensen zijn tegen veranderingen, omdat ze een mooie vrouw willen zien die beschikbaar is voor een relatie," zegt ze in Insider. "Ze willen perfecte vrouwen die ook nog eens onbereikbaar lijken. Die voorwaarden zijn  seksistisch en onrealistisch."

'Het wordt hoog tijd dat de verkiezingen veranderen'

De organisatie is het daar mee eens. De leeftijdsbegrenzing blijft, maar vanaf 2023 mag je ook meedoen als getrouwd bent of moeder bent. "Ik vind de verandering geweldig," zegt Meza. "Net zoals de samenleving verandert en vrouwen nu leidinggevende posities bekleden, waar vroeger alleen mannen dat konden, werd het hoog tijd dat ook verkiezingen veranderen. We moeten ons evengoed openstellen voor vrouwen met een gezin."

"Er zijn veel vrouwen die altijd al wilden meedoen, maar die jong getrouwd zijn of kinderen kregen toen ze begin twintig waren. Nu kunnen die vrouwen door deze veranderingen hun carrière in entertainment starten of een boost geven."

Andrea zegt dat Miss Universe een serieuze job is die veeleisend en vermoeiend kan zijn, maar dat niet wil zeggen dat moeders en echtgenotes gediskwalificeerd moeten worden. "Net als in elke andere branche zijn vrouwen in staat om veeleisende leidinggevende posities te vervullen zonder of met een gezin. In dit geval is het niet anders," zegt ze.

Ook elders proberen Miss-verkiezingen met hun tijd mee te gaan. Zo was Miss Germany in 2020 een 35-jarige moeder, nadat de leeftijdsgrens daar werd opgetrokken naar 39 jaar. Miss America schafte de badpakkenronde in 2018 af en ook Miss World schrapte de bikiniparade. 

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in