Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Lily James: 'Pamela Anderson is schandelijk behandeld'

Lily neemt het op voor het sekssymbool van de jaren negentig. Lily James heken je vermoedelijk nog wel van haar rol als Lady Rose in Downton Abbey. Dat leidde tot een reeks successen in heel verschillende genres als Baby Driver, Cinderella, Rebecca, The Dig en Mamma Mia! Here We Go Again. In haar...

Lily James: 'Pamela Anderson is schandelijk behandeld'

Lily neemt het op voor het sekssymbool van de jaren negentig.

Lily James heken je vermoedelijk nog wel van haar rol als Lady Rose in Downton Abbey. Dat leidde tot een reeks successen in heel verschillende genres als Baby Driver, Cinderella, Rebecca, The Dig en Mamma Mia! Here We Go Again.

In haar nieuwste rol, waar ze uitstekende recensies voor heeft gekregen, is ze vrijwel onherkenbaar als Pamela Anderson (inmiddels 54), het ultieme sekssymbool van de jaren negentig.

Pam & Tommy is een miniserie over het huwelijk van Pamela en Mötley Crüe drummer Tommy Lee (gespeeld door Sebastian Stan). Het verhaal speelt zich af in de tijd dat hun sekstape, gemaakt voor henzelf tijdens hun huwelijksreis, uitlekte. Tegenwoordig is dat zo'n beetje een standaard PR-stunt voor starlets, destijds was het nog een schandaal van jewelste.  

Het huwelijk van Anderson en Lee - hier de echte Pam en Tommy in 1995 - was turbulent en dat is nog een understatement. Pam en Tommy trouwden vier dagen na hun eerste ontmoeting en kregen twee zonen. Het lijdt geen twijfel dat het grote liefde was, maar ze hadden ook grote problemen. Vooral door zijn niet aflatende druggebruik wat regelmatig leidde tot huiselijk geweld, een scheiding en een knipperlichtrelatie die nog jaren heeft doorgesukkeld 'want de seks was zo goed'.

Pamela met zonen Brandon en Dylan in 2000

Bizar aan Pamela is dat ze professioneel haar sexappeal ten gelde maakte, maar privé een heel ander leven leidde. Ze was hulpmoeder op school, gaf les op de zondagsschool van haar kinderen, zet zich enorm in voor de rechten van dieren en was een echte 'soccor mom' die wekelijks met een koelbox gezonde versnaperingen voor het hele team langs de lijn stond.

Ze is ook een charitytijger voor doelen die haar boeien en haar hobby is niet 'naakt schommelen boven een piano', maar oud meubilair opnieuw bekleden. Daarnaast is ze politiek bewust: Julian Assange heeft volgens haar met WikiLeaks de wereld een grote dienst bewezen.  

Er zit meer in Pamela dan een miniserie over een sekstape

De andere kant van Pamela is talent om schulden te maken en haar hart te verliezen aan mannen met wie het dan weer niets wordt (ze is inmiddels vijf scheidingen verder). Er zit, kortom, wel meer in deze vrouw dan één miniserie over een sekstape.  

Lily maakte zelf ook mee hoe het is om deel uit te maken van een celebrityschandaal. In 2020 had ze het erg gezellig met getrouwde co-star Dominic West die uiteindelijk koos voor zijn vrouw en James als 'de andere vrouw' liet bungelen. ook zij werd aangepakt; Lily hield zich een tijdje koest, het heeft haar carrière uiteindelijk niet geschaad. Wel heeft ze zo haar eigen gedachten over hoe Pamela is behandeld door de media.

"Het shamen was zo extreem," zegt ze in Porter Magazine. "Ze is echt schandelijk door de mangel gehaald terwijl niemand het over Lee had. Helaas is dit nog altijd het geval. Voor vrouwen ligt de lat veel hoger dan voor mannen en worden veel harder aangepakt, het is echt boosaardig. Pamela droeg dat destijds waardig en met humor, ik bewonder die kracht in haar."

'Als je artikelen over Pamela in die tijd lees – de vrouwenhaat is overal'

Over het seksisme waar Anderson dagelijks mee te maken had: "Ik heb de boeken en gedichten gelezen die ze heeft geschreven, ik kan al haar interviews papegaaien. Wat me trof, was hoe opwindend het voor haar was om een jonge vrouw te zijn, op het toppunt van haar roem. Maar als je artikelen over haar in die tijd lees – de vrouwenhaat is overal. Het is wel iets beter geworden, maar volgens mij is het nu meer verborgen. Hoe dan ook, ik herkende er veel in."

Nog gedachten over haar metamorfose? "Er was veel karakter om me aan vast te houden en de fysieke verandering, tot en met de lange vingernagels, was fenomenaal. Ik vond het heel bevrijdend om zo sexy te zijn. Terugkeren naar mijn natuurlijke staat voelde alsof ik mijn superkrachten had ingeleverd."

Pam & Tommy is te streamen op Disney+

Foto's (c) Getty Images, Hulu / Disney+

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in