Kroketje, anyone? Rechter doet uitspraak in kort geding Rachel Hazes vs Yvonne Coldewijer

Rachel Hazes

De rechtbank van Amsterdam heeft maandag uitspraak gedaan in het kort geding dat Rachel Hazes tegen Yvonne Coldeweijer heeft aangespannen.

En Rachel had een goede dag: de rechtbank heeft besloten dat Yvonne Coldeweijer haar video met uitspraken over Rachel Hazes moet verwijderen en bovendien een rectificatie moet plaatsen.

Volgens de rechter kan Coldeweijer de beschuldigingen niet waar maken. Deze zijn bovendien 'onnodig grievend' en de vlogger heeft 'geen te respecteren belang bij publicatie van haar uitlatingen.'

'Koosnaam' exit

Ook werd beslist dat de juicevlogger de term 'gecremeerde kroket', waarmee zij naar Hazes verwees, niet meer mag gebruiken. Deze bewoording is volgens de rechter ’hoe dan ook grievend en beledigend’, net als andere bewoordingen als narcistisch, manipulatief, knettergek en toxic. 

Lees ook:

Hazes wilde dat Coldeweijer een video rectificeert waarin zij uitspraken doet over de rol van Hazes bij het uitlekken van een persoonlijke brief van haar zoon André Hazes aan diens ex Sarah van Soelen.

Yvonne Coldeweijer
© Brunopress

Coldeweijer beweerde dat de vermeende rol van Hazes in het uitlekken van die brief de reden is dat moeder en zoon momenteel geen contact hebben. De video is ruim 130.000 keer bekeken. Hazes gaf in de rechtbank toe dat er op het moment 'minder contact' is met André, maar dat zou een andere oorzaak hebben. Volgens zoonlief zelf is er overigens geen contact.

rachel hazes
© Brunopress

Ook wenste Hazes dat Coldeweijer haar niet meer 'gecremeerde kroket' noemt. Jaap Versteeg, de advocaat van Hazes, noemde die term 'zeer kwetsend', omdat hij een verwijzing naar de dood bevat. De dubieuze koosnaam is door het kort geding zo bekend geworden, dat we vermelding in de Dikke van Dale verwachten, ongeveer het tegenovergestelde van wat Rachel beoogde.

'We hebben de waarheid zelf kunnen aanschouwen en ik zal me daarom ook niet laten intimideren'

Eerder had Coldeweijer de video al offline gehaald na een sommatie van Hazes, maar op 27 december besloot zij de video toch weer online te zetten. Coldeweijer is er namelijk zeker van dat zij gelijk heeft en er geen contact is tussen Hazes en haar zoon André. 'We hebben de waarheid zelf kunnen aanschouwen en ik zal me daarom ook niet laten intimideren', aldus Coldeweijer.

Die dus bakzeil haalde. Ze moet een dwangsom van 1000 euro voor ieder uur betalen dat de bewuste video nog online staat. Dit kan oplopen tot een maximum van 50.000 euro. De rectificatie moet binnen 48 uur op Instagram worden geplaatst.

Rachel reageerde tevreden op de uitspraak. 

Yvonne Coldeweijer gaat overigens ’gewoon door’ met het brengen van juice. Dat laat zij op Instagram weten in een reactie.

"Het was mijn taak om aan te tonen dat de juice die ik heb gebracht aannemelijk is”, schrijft Coldeweijer op Instagram. "Ik vind dat ik daarin lang en breed ben geslaagd, zeker omdat wéér alles is uitgekomen wat ik in de video heb verteld.

De rechter dacht daar anders over en vindt dat ik dat niet heb aangetoond. Volgens mij zag de rechter dit als een mogelijkheid om juicekanalen eens ff lekker de mond te snoeren. Nou ik heb nieuws voor je: ik ga gewoon door! Wij leven voor de juice en ik zal de waarheid blijven brengen."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in