Julianne Moore: 'Hou op met dat 'aging gracefully'

Door Ella Vermeulen
Julianne Moore: 'Hou op met dat 'aging gracefully'

'Alsof we een optie hebben!'

Actrice Julianne Moore (60) ergert zich aan de lading 'aging gracefully', vaak het eufemisme voor vrouwen die zich niet vastklampen aan de eeuwige jeugd.

"Er zit zoveel oordeel in die term. Is er een manier om ungraceful ouder te worden?' zegt ze. "Alsof we een optie hebben, niemand heeft opties in ouder worden, je wordt het gewoon. Dus het is niet iets positiefs of negatiefs. Het is wat het is. Het is een privilege. Het hoort bij de menselijke conditie, dus waarom hebben we het er altijd over alsof het iets is waar we controle over hebben?'

Moore benadrukt het belang van innerlijke groei. "Als kinderen kom je in het frame terecht dat je groeit door school en misschien door een studie daarna, maar dat het daarna stopt. Je hebt dan nog zoveel leven voor je. Hoe blijf je jezelf uitdagen, interesses ontwikkelen?"

'Hoe navigeer je door het leven om nóg diepere ervaringen te hebben?'

"Nieuwe dingen leren, hulpvaardiger zijn voor anderen en de persoon zijn die je vrienden en familie in hun leven willen en nodig hebben? Hoe navigeer je door het leven om nóg diepere ervaringen te hebben? Dáár zou ouder worden over moeten gaan."

Neemt niet weg dat ze er patent uitziet en daar ook echt wel iets voor doet. "Ik heb veel aan mijn moeder te danken die ons niet in de zon liet lopen. Zij verbrandde snel en ik lijk sprekend op haar. Ik draag elke dag zonbescherming en vaak ook een hoed."

'Zo braaf ben ik nu ook weer niet, ik hou van wijn'

Verder laat ze zich bij de schoonheidsspecialist behandelen met onder andere microneedling en ultrasound om de huid strak en soepel te houden, en eet ze vooral groenten en vis. "Maar zo braaf ben ik nu ook weer niet, ik hou van wijn," zegt ze. "Ik kies voor dingen die me gelukkig maken."

Foto (c) Getty Images, quotes uit Asif Magazine en Style

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in