Judith Tielen: 'Gá voor die leidinggevende positie'

Judith Tielen: 'Gá voor die leidinggevende positie'

In deeltijd werken is niet goed voor je carrière.

Er zijn nog steeds weinig vrouwen op topposities en een topvrouwenquotum moet dat gaan oplossen, volgens de Tweede Kamer. Onzin, zegt VVD-Kamerlid Judith Tielen in de Telegraaf.  "Nederland krijgt alleen meer topvrouwen als Nederlandse vrouwen minder in deeltijd gaan werken."

"Hoe je het ook wendt of keert, een loopbaan en leidinggeven zijn gebaat bij vlieguren maken," zegt Tielen. "En dat doen vrouwen dus veel minder. In de eerste tien jaar van hun carrière werken vrouwen opgeteld zo’n drie jaar minder dan de mannen. En precies dat verschil is dé belemmering naar de top, blijkt uit het vorige week gepubliceerde onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau naar de doorstroom van vrouwen en mannen: vrouwen stromen minder vaak door naar leidinggevende en topfuncties doordat zij een deeltijdbaan hebben en minder vaak overwerken. Alle andere onderzochte mogelijke factoren blijken geen belemmering in de loopbanen van vrouwen."

Judith Tielen: 'Gá voor die leidinggevende positie'

Toch benoemen de ’quotumpartijen’ de deeltijdcultuur niet, volgens Tielen: "Liever steken ze een beschuldigende vinger op naar grote bedrijven, de samenleving of mannen in het algemeen. En liever wijzen ze naar de overheid met de opdracht het niet-bestaande glazen plafond te doorbreken met een afvinklijstje en een sanctie in de achterzak. Deze partijen nemen vrouwen onvoldoende serieus."

Judith Tielen: 'Gá voor die leidinggevende positie'

"Vrouwen zijn minstens zo getalenteerd als mannen," zegt Tielen. "Ik zou willen dat meer van die talentvolle vrouwen zichtbaar leiding geven en aan besluitvorming meedoen. Ik zou willen dat vrouwen zichzelf, hun talenten en hun ambities meer serieus nemen en meer uren gaan maken. Dus dames, laat je niet afschepen met een klein contract, vraag om uitbreiding van je werk, gá voor die leidinggevende positie."

Foto (c) ANP, Proshots, VVD.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in