Jane Fonda gearresteerd bij klimaatprotest

Jane Fonda gearresteerd bij klimaatprotest

Hanoi Jane is nu Climate Jane.

Actrice Jane Fonda is gearresteerd in Washington omdat zij onwettig actie voerde voor het klimaat namens de groep Oil Change International. Naast Fonda zijn nog 15 andere demonstranten opgepakt.

Fonda en de andere klimaatactivisten zijn aangehouden voor samenscholing, belemmeren van de openbare orde en het veroorzaken van overlast. De actrice werd geboeid en afgevoerd in een politieauto. Niet lang na haar arrestatie verschenen video's van de gebeurtenis online.

Eerder schreef Fonda over haar deelname aan klimaatprotesten. "Ik zal elke vrijdag in de hoofdstad zijn, geïnspireerd en gesterkt door de geweldige beweging die onze jeugd heeft opgestart", aldus Fonda, die zich ook positief uitliet over klimaatactivist Greta Thunberg op haar eigen website.

De actrice is naar eigen zeggen naar Washington verhuisd om elke vrijdag deel te kunnen nemen aan de klimaatprotesten. "Ik kan niet meer toekijken hoe de politiek de industrieën negeert die onze planeet kapotmaken voor eigen gewin."

Jane Fonda gearresteerd bij klimaatprotest

Eind jaren zestig kwam Jane al in het nieuws door haar politiek activisme door haar protesten tegen de Vietnamoorlog. Ze zegt dat haar meest recente arrestatie 'niet de eerste en vast ook niet de laatste zal zijn.'

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in