Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Gwyneth Paltrow over Happy Fifty zijn: 'It Rocks'

'Op mijn 20ste dacht ik dat 50 zijn zoiets was als dood zijn!' Gwyneth Paltrow heeft al veel gedaanten gehad. Bevoorrecht kind van showbizz-ouders met Steven Spielberg als peetoom. Moeder Blythe Danner en vader Bruce Paltrow waren fijne kruiwagens in Hollywood. Piepjong een Oscar gewonnen voor Sh...

Gwyneth Paltrow over Happy Fifty zijn: 'It Rocks'

'Op mijn 20ste dacht ik dat 50 zijn zoiets was als dood zijn!'

Gwyneth Paltrow heeft al veel gedaanten gehad. Bevoorrecht kind van showbizz-ouders met Steven Spielberg als peetoom.

Moeder Blythe Danner en vader Bruce Paltrow waren fijne kruiwagens in Hollywood.

Piepjong een Oscar gewonnen voor Shakespeare in Love. Relaties met Brad Pitt en Ben Affleck. Glitter & glamour galore!  

Dat waren haar Hollywoodjaren, waar ze na 2000 op afknapte. "De druk was enorm," zegt ze. "Ik ging van set naar set, iedereen wil iets van je, je wordt geleefd. Ik vond het zo naar om voortdurend te worden beoordeeld op wat ik deed, zei en droeg. Het is niet meer dan terecht om dankbaar te zijn voor alle kansen die ik heb gekregen en ik snap dat het voor sommige mensen een droomleven lijkt. Maar ik kwam erachter dat ik misschien toch niet zo van acteren hield dan ik dacht."

Leven in Londen

Toen in 2002 haar vader Bruce overleed, leidde dat tot een kantelpunt. Hij had mondkanker, ze was een van zijn mantelzorgers die hem hielp met vloeibaar voedsel en vroeg zich af wat er in het blik zat: "Het was voor het eerst dat ik de link tussen voeding en gezondheid legde."

Drie weken na zijn dood, waar ze intens verdrietig over was, leerde Gwyneth Chris Martin van Coldplay kennen die als troost 'Fix you' voor haar schreef.

Ze trouwden, ze verhuisde met hem naar Londen...

...en kreeg met Chris twee kinderen, Apple (18) en Moses (16).

Gwyneth stortte zich daar niet alleen op haar gezin, maar ook op alternatieve geneeswijzen, gezonde maaltijden, detoxen, fitness, wellness en werkelijk elk kwakzalversidee dat langs kwam. Dit waren de jaren van pretentieuze quotes als 'Ik rook nog liever crack dan dat ik kaas uit een spuitbus eet'.

Controverse

Deze interesse leidde in 2008 tot de oprichting van lifestyleforum GOOP, pseudowetenschappelijke kuren, nieuwtjes en hebbedingen voor mensen met erg veel tijd en erg veel geld om aan zichzelf te besteden.

Er kwam aardig wat kritiek op, vooral uit de medische wereld – wat Gwyneth allemaal beweerde, leverde nogal eens een rechtszaak op. Veel mensen hekelden bovendien de exorbitante prijzen die Paltrow normaal leek te vinden. "Ik ben wie ik ben," zei ze schouderophalend. "Ik kan niet doen alsof ik iemand ben die $ 25.000 per jaar verdient."

GOOP werd desalniettemin een succes en Gwyneth is nu vooral ondernemer, met nog wat acteerwerk als bijbaan. Ze is richting de vijftig bovendien wat beter te pruimen geworden, met dank aan recent ontdekte zelfspot en wat relativeringsvermogen.

Happy Fifty

"It rocks," zegt ze over vijftig zijn. "Toen ik twintig, dertig was, dacht ik dat je op je vijftigste dood zou zijn, of zoiets. Ik was zesentwintig toen ik de Oscar won en dacht destijds dat ik een volwassene was, maar ik was vooral f#cked up. Zo vroeg pieken is lastig. Alles wat erna komt, komt er niet meer overheen – waar moet je nog eens naar toewerken? Ik wist het niet en ik had ook niet de volwassenheid om het in perspectief te zien."