Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Friends-acteur Matthew Perry overleed aan ketamine (en onderliggend lijden)

Uit het autopsierapport blijkt dat Friends-acteur Matthew Perry voor zijn dood geen gezond en gelukkig man was...

Matthew Perry 2014

Afgaand op het autopsierapport was acteur Matthew Perry (54) voor zijn dood toch niet zo kalm, gezond en gelukkig als vrienden en familie de wereld wilden laten geloven.

Maar vermoedelijk wisten ze ook zelf niet exact hoe het met hem en zijn enorme persoonlijke apotheek zat, hooguit dat hij al jaren kampte met ernstige problemen met zijn gezondheid.

Doodsoorzaak

Matthew stierf in zijn jacuzzi door meerdere factoren, waaronder een acute reactie op ketamine (hij had een dosis in zijn bloed die een mens krijgt onder algehele narcose) en de effecten van het opioïde-achtige medicijn buprenorfine. Dat medicijn wordt normaal gebruikt voor pijnverlichting bij drugsverslaafden.  

Ketamine

'De doodsoorzaak van Matthew Perry is waarschijnlijk te wijten aan de acute effecten van ketamine,' schrijft lijkschouwer Raffi Djabourian in het autopsierapport. 'Andere factoren die hebben bijgedragen aan zijn dood zijn verdrinking, een kransslagaderaandoening en de pijnstiller buprenorfine.'

De Amerikaanse Dr. Bankole Johnson, een gerenommeerde neurowetenschapper, benadrukt in het verslag dat het verstrekken van ketamine aan iemand die ook buprenorfine gebruikt een gevaarlijke combinatie is.

'19 maanden clean'

Het rapport onthult verder dat hij volgens een getuige 'negentien maanden clean' was, maar dus wel erg veel medicijnen gebruikte, onder andere voor diabetes en emfyseem. Er staat ook in dat Perry recentelijk was overgestapt naar een nieuwe arts, die gespecialiseerd is in behandelingen voor verslaving en depressie. Bovendien had Perry medicatie gekregen om af te vallen.

Geen drugs

Na zijn dood werd geen alcohol of illegale drugs in zijn huis gevonden, maar wel veel geneesmiddelen op recept, vitamines en nicotinehoudende lolly’s. Ook waren er viagra en haaruitvalmedicatie aanwezig, en  testosteroninjecties. Zo'n mix aan medicijnen trekt op zich al een wissel op het menselijk lichaam.

Verdovingsmiddel

Ketamine is een krachtig verdovingsmiddel dat steeds populairder wordt als alternatieve therapie voor depressie, angst, posttraumatische stressstoornis en andere moeilijk te behandelen geestelijke gezondheidsproblemen.

De hoeveelheid ketamine in Perry’s bloed is volgens medisch toxicoloog Andrew Stolbach, die het autopsierapport heeft bestudeerd, voldoende om het bewustzijn te verliezen. "Ketamine op zichzelf stopt niet de ademhaling, maar het kan er wel voor zorgen dat iemand niet wakker wordt als hij of zij kopje-onder gaat. Het gebruik van kalmerende medicijnen in een zwembad of bubbelbad, vooral als je alleen bent, is dus uiterst riskant."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Celebs
  • Getty Images