Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Christie Brinkley: 'Tel je avonturen, niet je rimpels'

'Een zestiger van nu ziet er anders uit dan een zestiger in de jaren vijftig.' Na Paulina Porizkova's pleidooi tegen leeftijdsdiscriminatie doet nu ook collega-model Christie Brinkley (68 en fan van een prikje hier en daar) een duit in het zakje over ouder worden. Christie staat daar iets zonnige...

Christie Brinkley: 'Tel je avonturen, niet je rimpels'

'Een zestiger van nu ziet er anders uit dan een zestiger in de jaren vijftig.'

Na Paulina Porizkova's pleidooi tegen leeftijdsdiscriminatie doet nu ook collega-model Christie Brinkley (68 en fan van een prikje hier en daar) een duit in het zakje over ouder worden.

Christie staat daar iets zonniger in dan Paulina en heeft altijd in beeld weten te blijven, dankzij een talent voor schnabbelen en het bezit van lef: op haar 57ste stond ze – nooit eerder professioneel gezongen - op Broadway in de musical Chicago.

Christie in 1982

Brinkley: "Het eerste wat ze tegen me zeiden toen ik met modellenwerk begon (in 1973, ze was toen 19) was: 'Pak alles aan wat je kunt krijgen, want tegen de tijd dat je dertig bent, ziet niemand je nog staan.' Ik zei: 'Whoa, doe even normaal!' Maar ze gingen door: 'Nee, serieus, het is net als bij atleten. Je kunt het een aantal jaar doen en daarna is het over.' Ik dacht: 'Dat is best bruut. En ik denk dat we dat moeten veranderen.'"

"Een zestiger van nu ziet er heel anders uit dan een zestiger in de jaren vijftig," zegt Christie. "Mijn generatie staat er anders in, die laat zich niet zeggen dat ze iets niet zouden moeten doen vanwege hun leeftijd. Dat ik mijn haar niet schouderlang zou mogen dragen, dat ik geen korte rok aan zou kunnen of dat ik niet zou kunnen schakelen om aan een volstrekt andere carrière te beginnen."

'Mijn generatie zegt: we maken zelf wel uit hoe lang we ons haar dragen'

"Mijn generatie heeft dat allemaal uit het raam gegooid en zegt: 'Dat maak ik zelf wel uit.' Dit is de generatie die daadwerkelijk bewijst dat leeftijd maar een getal is, in plaats van zich te laten bepalen en dicteren door dat getal."

"Ik denk dat veel mensen zich bij het ouder worden focussen op rimpels en jaren tellen," aldus Brinkley. "Daar gaat het helemaal niet om. Je telt in werkelijkheid avonturen, herinneringen en de keren dat je ontzettend moest lachen. Ik sta open voor van alles, ik heb net The Masked Singer gedaan en ben blij dat ik daarvoor ben gevraagd."

'Dankbaarheid speelt een grote rol in jong van geest en jong van hart blijven'

"Dankbaarheid speelt een grote rol in jong van geest en jong van hart blijven. Want als je iets kunt vinden om dankbaar voor te zijn – waar je ook bent, wat de situatie ook is – dan brengt dat een glimlach op je gezicht. En laten we eerlijk zijn: een glimlach is het beste wat je op je gezicht kunt hebben."

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in