Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Anky van Grunsven: 'Van stilzitten word ik ongelukkig'

De teugels laten vieren? Anky dacht het niet. Dit interview is eerder verschenen in onze Happy 50-special, die je hier kunt bestellen. Ze koesteren de herinneringen aan overwinningen en juichend publiek, maar genieten intens van hun herwonnen vrijheid. Hoe ervaren voormalig sportkampioenen het le...

Anky van Grunsven: 'Van stilzitten word ik ongelukkig'

De teugels laten vieren? Anky dacht het niet.

Dit interview is eerder verschenen in onze Happy 50-special, die je hier kunt bestellen.

Ze koesteren de herinneringen aan overwinningen en juichend publiek, maar genieten intens van hun herwonnen vrijheid. Hoe ervaren voormalig sportkampioenen het leven boven de 50? Anky van Grunsven (53) vertelt.

Als dressuuramazone werd ze maar liefst dertig keer Nederlands kampioen en won ze drie keer olympisch goud. Ze is ook de Nederlander met de meeste olympische medailles (9) op haar naam. Ze rijdt nog elke dag. En ook haar zoon en dochter zijn met het paardrijdvirus besmet.

Jij bent nog steeds elke dag met paarden bezig, toch?

"Ja, ik rijd nog een aantal uur per dag en ik geef ook les. Ik heb wel een tijdje minder gedaan, maar nu zitten mijn beide kinderen, veertien en zestien zijn ze, op best hoog niveau in de sport en ben ik weer helemaal in dat leven getrokken. Zo ben ik ook ooit begonnen naast mijn vader, en dat is me zo dierbaar geweest. Heel bijzonder dat ik dat nu met mijn kinderen kan doen.”

Kijk jij anders naar ouder worden door je sportverleden?

“Ik sta er met twee verschillende benen in. Ik ben nog steeds heel actief, ik leef echt gezond en beweeg nog altijd heel veel. Maar mijn lijf heeft tegelijk het nodige meegemaakt en dat voel ik. Ik heb veel gebroken, veel slijtage. Ook dat komt door de topsport natuurlijk. Toen ik jonger was, reed ik zeven, acht uur per dag heel intensief. Ik zou het precies zo weer doen, dat dan ook weer wel. Ik had het niet anders gewild. Maar er zitten wel consequenties aan. Misschien ben ik minder snel op dan als ik minder actief zou zijn. Maar als ik het niet doe, word ik ongelukkig.”

Wat betekent happy fifty zijn voor jou?

“Ik ben helemaal niet met mijn leeftijd bezig, moet altijd tellen hoe oud ik ook alweer ben. Ik ben ook niet veranderd na mijn vijftigste, voor mijn gevoel. Ik ben gewoon happy door wat ik nu heb: leuk werk, een leuke plek om te wonen. Ik ben heel actief in wat ik leuk vind, ik geef les, ik ben met mijn kinderen. Ik heb een leuk familieleven, we doen veel dingen samen. Maar ook mijn kinderen blijven pubers hè. Geen sprookjes hier hoor.”

Wat is jouw gouden tip voor fit after fifty?

“Beweeg zoals je het prettig vind, of dat nou wandelen, fietsen of paardrijden is. Als je het leuk vindt, haal je er energie uit, anders kost het je energie. Mijn moeder heeft geen dag in haar leven gesport, maar ook nooit stilgezeten. Zo ben ik ook. Zij is 89 en doet nog alles met de auto, woont op zichzelf, is heel modern, werkt nog in de tuin. Dat wil ik ook. Ik denk ook dat het me helpt dat ik mentaal sterk ben, dat komt dan wel weer vanuit de topsport. Je maakt zoveel leuke en niet-leuke dingen mee, dat geeft wel perspectief.”

Beeld: ANP/Elmar Krop

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in