Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

7 levenslessen van Dame Joanna Lumley

'Het enige waar je recht op hebt is gratis frisse lucht.' Joanna Lumley (75) is de grande dame van de Britse entertainmentindustrie, wereldreiziger, dierenactivist en mensenrechtenactivist. En iemand met de klassieke stiff upperlip die in woke tijden 'get a grip' durft te zeggen tegen iedereen di...

7 levenslessen van Dame Joanna Lumley

'Het enige waar je recht op hebt is gratis frisse lucht.'

Joanna Lumley is de grande dame van de Britse entertainmentindustrie, wereldreiziger, dierenactivist en mensenrechtenactivist. En iemand met de klassieke stiff upperlip die in woke tijden 'get a grip' durft te zeggen tegen iedereen die meent van alles tussen te oren te hebben. "Als er iemand doodgaat en je rouwt, dan is dat menselijk en normaal. Maar het is niet meteen een klinische depressie." Nog meer te zeggen, Joanna?

Over social media

"Ik doe er niet aan mee. Ik weet er niets van. Ik heb bewust afstand van dat soort dingen gehouden. Anderen vertellen me wat die of die op Twitter heeft gezegd en ik vraag me dan af waarom je dat zou lezen. Twitter is vreselijk, het doet je geen goed. Waarom zou je dat op gaan zoeken?"

Over angsten

"Veel van ons worden geregeerd door angsten. Angst voor inbrekers, angst om door een hond te worden gebeten, bang om dik te worden, bang dat iemand ons zal verlaten. Als je eenmaal je angst kwijtraakt, wordt het leven zoveel zoeter en dat gebeurt naarmate je ouder wordt. Tegen de tijd dat ik tachtig ben, durf ik vermoedelijk álles."

Over haar looks

"Ik ben extreem ijdel. Ik sta eerder op om mezelf op te maken. Maar ik knip wel mijn eigen haar en dat doe ik al tientallen jaren. Ik doe het omdat ik lui ben en omdat ik jaren heb toegekeken hoe kappers het doen. Het is gewoon sneller om het zelf te doen. Probeer het gewoon. Niet zo timide. Het is heel opwindend."

Over haar smartphone

"Die telefoon is een noodzakelijk kwaad, want zonder kun je nergens parkeren in Londen. En ik moest in het buitenland filmen en dan heb je een covid paspoort (te vergelijken met de corona check-app) nodig. Maar je kunt me er niet op bellen. Ik neem niet op. Zo lekker rustig."

Over geld

"Het verbijsterende, geestige van geld is dat als je geen smaak hebt, geld er niet toe doet. Je zult er altijd afgrijselijk uitzien."

Over geluk

"Je hebt maar één leven, wat op zich al vrij opwindend is. Alleen jij kunt zorgen dat je wordt wie je wil zijn. Geef niemand anders de schuld als het misgaat. Je hebt recht op gratis frisse lucht, that's it. De rest moet je zelf doen."

Over haar levenshouding

"Wees aardig. Meer dan dat is niet nodig. Heb je dat eenmaal omarmt, dan overheerst dat zo'n beetje alles."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in