‘Wat Julia Roberts kan, kan Nouveau ook’

‘Wat Julia Roberts kan, kan Nouveau ook’

Share the Mic is terug op woensdag 16 juni.

Vorig jaar werd er in Amerika een nieuw initiatief gestart waar bekende vrouwen als Julia Roberts, Gwyneth Paltrow en Cheryl Strayed graag aan meededen. Ze gaven hun podium en microfoon aan een donkere vrouw – die minder makkelijk de media inkomt.

Irene Avogadri zag dit en wist meteen: dit wil ik in Nederland. Na een eerste succesvolle editie, met meer deelnemers dan in de VS zelf, keert Share the Mic Now NL dit jaar weer terug, op woensdag 16 juni. Nouveau-hoofdredacteur Claudia is wederom gekoppeld aan cabaretière Jetty Mathurin, maar er zijn nog veel meer geweldige matches. Wij ondervroegen Irene en Claudia over het belang van Share the Mic.

Irene, wat kunnen we verwachten van Share the Mic Now in 2021?“Het is een herhaling van vorig jaar, want racisme bestaat natuurlijk nog steeds. Dat is niet op te lossen met marsen en de Black Lives Matter-beweging alleen. Ook niet met Share the Mic Now NL, maar we maken wel degelijk verschil op onze kleine manier. De editie van 2021 is een logisch vervolg op die van 2020, maar dan met meer deelnemers en ook mannen in de mix. Het thema racisme staat vanzelfsprekend centraal, maar verder praten de deelnemers over allerlei onderwerpen. Jetty en Claudia waren in 2020 aan elkaar gekoppeld en nu weer. We zijn een jaar verder. Is er iets veranderd?”

Heeft het gesprek jou veranderd, Claudia?“Vorig jaar kwam Jetty bij mij thuis. We hadden meteen een enorme klik. Mijn man had Barras gekocht. Eigenlijk mocht Jetty deze niet, ze had net haar dochter beloofd koolhydraatvrij te eten. Dat vond ik meteen herkenbaar, ik smokkel namelijk ook met mijn non-carb dagen. En verder deelden we meteen – ja echt meteen – verhalen die raken. Ik over mijn Afro-American dochter. Jetty vertelde heel dapper dat ze zich voor een filmpremière altijd moet opladen, zich wat groter maakt, omdat ze weet dat ze vaak de enige zwarte vrouw is. Ergens wist ik dat wel, maar ik vond het toch een eyeopener. Daar is denk ik het zaadje gepland dat ik in elk nummer letterlijk meer kleur wil zodat andere vrouwen zien: ik ben niet alleen.”

Irene, hoe kwam je op het idee om dit te gaan doen in Nederland?“Het idee stamt uit de VS waar na de dood van George Floyd de hashtag #SharetheMic ontstond. Zijn dood kwam wereldwijd keihard aan. Omdat die gefilmd was, maar ook omdat we in lockdown zaten, waarin alles harder aankwam. Felisha, een vriendin van me in LA plaatste toen een post waarin ze zei: ‘Ik wil mijn witte vrienden smeken om hulp.’ Dat kwam zó hard binnen bij me. Natuurlijk moeten wij ook iets doen. Maar wat dan? Share the Mic vond ik een mooi initiatief. Het idee was simpel: een zwarte vrouw die voor één dag het Instagram-account van een witte vrouw overnam. In Nederland hebben we dat een stukje verder doorgevoerd en willen we dat onze koppels de dialoog aangaan met elkaar, live op Instagram. Om het bewustzijn te vergroten van hoe zwarte vrouwen of vrouwen van kleur microagressie en racisme ervaren.”

En waarom juist jij?“Al sinds ik een klein meisje was, heb ik een gemêleerde vriendenkring. Ik ben getrouwd geweest met een Surinaamse man, met wie ik twee zoons heb, die zoals ze dat nu zo mooi noemen ‘dubbelbloed’ zijn. Ik heb me jarenlang hardgemaakt tegen Zwarte Piet en moest daardoor echt concluderen dat er naar mij als witte vrouw heel anders geluisterd werd dan naar zwarte vrouwen. Ook hier heerst nog steeds racisme. Ik had door mijn werk (Irene is eigenaar van eventbureau The Class Company, red.) een behoorlijk netwerk met bijvoorbeeld bekende Nederlanders die ik kon vragen om mee te doen. Dus toen ben ik maar gewoon begonnen.”

‘Wat Julia Roberts kan, kan Nouveau ook’

Claudia, waarom is het voor jou zo belangrijk om hieraan mee te werken?“Nouveau staat voor verbinding én voor vrouwen empoweren. Herkenning en erkenning is onderdeel van ons dna. Sinds Share the Mic Now NL zijn we ons ervan bewust dat elke editie letterlijk en figuurlijk kleur moet hebben. Door Jetty heb ik ook een deel van haar Surinaamse netwerk aan kunnen boren. In Nouveau staan tegenwoordig fantastische carrièrevrouwen als Harriette Verweij en Marian Spier.”

Het is een moeilijk meetbare strijd, maar hebben jullie het gevoel dat Share the Mic echt verschil maakt?Irene: “We hebben mooie resultaten geboekt. Jetty is uiteindelijk met een prachtig interview in Nouveau beland. Saskia Noort heeft haar column in het AD in de vakantie laten overnemen door haar dialoogpartner, Janice Deul. Halina Reijn leerde op een event van Share the Mic stylist Maureen Powel kennen, die haar uiteindelijk mocht kleden voor het filmfestival van Cannes. Remy Bonjasky is door Share the Mic columnist geworden bij Kek Mama. Het zijn successen die bijdragen aan tolerantie. Daarnaast krijgen we zo veel fantastische reacties binnen van mensen die het zo fijn vinden dat er nu een dialoog ontstaat.”

Kunnen we zelf ook allemaal meedoen, op de zestiende?Irene: “Zeker, we hopen dat niet alleen onze deelnemers meedoen, maar iedereen. Heb je een vriendin van kleur, praat dan eens met haar over racisme. Mensen praten daar vaak toch niet over. Ga de dialoog aan, mits de ander dat ook wil natuurlijk. Vraag een ander eens naar zijn of haar ervaringen. En tag ons ook vooral. Ons account is er niet alleen op de zestiende, maar het hele jaar door met nieuwe dialogen.

Volg @sharethemicnownl op Instagram voor alle deelnemers en neem op 16 juni ook zeker een kijkje op het account van Claudia: @claudiastraatmans en op die van @JettyMathurin. En o ja, de man van Claudia fietst 16 juni weer naar de markt voor verse Barras.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in